Home / Rozendaal / Bijna 1600 amfibieën overgezet in Rozendaal

Bijna 1600 amfibieën overgezet in Rozendaal

ROZENDAAL – Zo’n 25 vrijwilligers hebben dit voorjaar bijna 1600 padden en kikkers in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg. Eerdere jaren zijn eenzelfde aantal amfibieën overgezet, hoewel het beduidend minder was dan de topjaren in 2010 en 2011. Toen werden zo’n 3000 dieren per jaar overgezet. Voor de optimale amfibieëntrek is warm en vochtig weer nodig. Eind maart was dat het geval. De padden en kikkers trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek. Bij deze amfibieëntrek steken veel dieren de Kerklaan, Beekhuizenseweg en Rosendaalselaan over. In deze periode worden veel beesten overreden door het autoverkeer.
Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen zijn dit voorjaar weer met hulp van Geldersch Landschap lage schermen geplaatst aan beide kanten van de weg bij de ingang van kasteel Rozendaal. De padden en kikkers werden via de schermen geleid naar emmers die in de grond waren gegraven. De vrijwilligers zorgden ervoor dat de emmers meerdere keren per dag werden geleegd en dat de dieren op een veilige plek aan de andere kant van de weg werden losgelaten. De vrijwilligers zijn dan ook van plan om de overzetactie volgend jaar te herhalen.
 

Lees ook

Afscheid van een bijzondere juf

ROZENDAAL – Veel basisscholen kennen het fenomeen. Zo’n juf die met de school vervlochten lijkt. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.