zaterdag 27 november 2021 | WEEK 47 |
HomeVelpHistorie ligt op tafel

Historie ligt op tafel

VELP – "Ik zag hoe het werkte en dacht: waaauw!" wethouder Nicole Olland stak haar enthousiasme voor het historisch tafelkleed niet onder stoelen of banken tijdens de presentatie van het project in Oosterwolde in Velp. Ook de heer Jansen, die het tafelkleed samen met de wethouder in werking stelde, is enthousiast, niet in het minst vanwege de mooie techniek die er aan ten grondslag ligt.

Het historisch tafelkleed is een tafelkleed waarop de Google Maps plattegrond van Rheden is afgebeeld. Met behulp van een speciaal geprepareerde iPad kunnen verhalen met foto’s van plekken in de gemeente Rheden worden opgeroepen. Deze verhalen zijn eerder verzameld voor het verhalenproject Geschiedenis in Verhalen. Voor ieder dorp in de gemeente is een set beschikbaar bestaande uit een kleed, een iPad en een verhalenboek.

Zorginstellingen en dorpshuizen kunnen de set gebruiken, maar ook de bibliotheek of inwoners van een wijk of straat die een keer een verhalenmiddag willen organiseren. Per dorp gaat de gemeente op zoek naar een partij die de set wil beheren en uitlenen. Dat kan bijvoorbeeld een zorginstelling zijn of een dorpshuis of de bibliotheek. Het historisch tafelkleed is in opdracht van de gemeente Rheden ontwikkeld met financiële steun van de provincie Gelderland, de Dullertstichting en de gemeente Rheden.

Foto:
De heer Jansen en wethouder Olland bekijken op de iPad de geschiedenis van één van plekken die te zien zijn op het historisch tafelkleed. – foto: Wencel Maresch

 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0214588_Landhuis_Beverode_1912.jpg

Retrospectief: Landgoed en landhuis Beverode

Deze week kijken we naar een bijzonder landhuis. Het stond in Dieren op een plek die we tegenwoordig nog steeds kennen als de wijk Beverode. Tegenwoordig natuurlijk bekend van het verzorgingshuis aan de Admiraal Helfrichlaan en ook is er in Dieren de Beverodelaan. Die weg geeft in grote lijnen de

0215206_Film2.jpg

Hermitage en Slag om de Schelde bij Filmhuis Doesburg

DOESBURG - Filmhuis Doesburg vertoont vrijdag 26 november en woensdag 1 december de oorlogsfilm De Slag om de Schelde. Zondag 28 november is de documentaire Hermitage, the Power of Art te zien. Alle films draaien in Het Arsenaal en beginnen om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuis-doesburg.nl.

0215786_Politie_5.JPG

Buitenspiegel vernield

BRUMMEN - Tussen vrijdag 19 november 20.00 uur en zaterdag 20 november 8.00 uur is in Brummen de buitenspiegel van personenauto vernield. De zwarte Volvo XC90 stond toen geparkeerd aan de Zutphensestraat.

0215412_Logo_VPR_-_Volkspartij_Politiek_Rheden.jpg

Theo Kooijmans richt nieuwe Rhedense politieke partij op

VELP/RHEDEN - Oud-politicus Theo Kooijmans uit Velp gaat met zijn nieuw opgerichte Volkspartij Politiek Rheden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Theo Kooijmans speelde al langer met het idee om een comeback in de Rhedense politiek te maken, omdat hij vindt dat een groot deel van de Rhedenaren niet vertegenwoordigd

0215203_Deelgebieden_Brummen.jpg

Meedenken in Gebiedsproces Natuurinclusief Brummen

BRUMMEN - Boeren uit de gemeente Brummen zijn begin december welkom bij één van de gebiedsbijeenkomsten over het gebiedsplan voor Brummen. Binnenkort start het proces om tot een plan te komen voor de ontwikkeling van de landbouw in relatie tot natuur, landschap, klimaat en stikstof. Brummen ligt geheel in de

0215426_eten.jpg

Caleidoz opent de Huiskamer

DOESBURG - Op maandag 29 november opent de Huiskamer van Caleidoz om 9.30 uur voor het eerst haar deuren op Beumerskamp in Doesburg. Eenieder kan er terecht om een kop koffie of thee te drinken en gezellig te kletsen. Voor wie meer uitdaging zoekt, zijn er tal van activiteiten mogelijk.