Home / Ellecom / SP Rheden wil geen megastal in Ellecom

SP Rheden wil geen megastal in Ellecom

ELLECOM – Landgoed Middachten heeft vergevorderde plannen voor een megastal (300 melkvee en 168 jonge koeien) in het uiterwaardengebied van Ellecom. De SP Rheden vindt dit geen goed idee. Een megastal werkt volgens hen namelijk negatief op het welzijn van de dieren.

Zoveel koeien in één ruimte is volgens de SP niet wenselijk. Op deze locatie is zeer beperkte mogelijkheid voor weidegang en dat betekent dat de dieren dus hoogstwaarschijnlijk binnen zullen moeten blijven. Volgens de Socialisten horen koeien echter de wei.

Te vaak wordt volgens de SP in megastallen nog gebruik gemaakt van antibiotica en worden hormonen toegediend. Stoffen waarvan we niet willen dat die (per ongeluk) in het grondwater terecht komen.
De stallen worden gesitueerd op een locatie die nu ingericht is als vluchtplaats voor het wild bij hoogwater. Door de vestiging van een groot bedrijf daar, zal volgens de SP het wild die locatie willen vermijden. Door de vele vervoersbewegingen, die bij zo’n groot bedrijf horen, voor onder andere het veevoer, mestafvoer, melktransport en vervoer van kalveren, zal het niet alleen druk worden voor het wild. De inwoners van Ellecom en toeristen die gebruik maken van het fietspad aan de Eikenstraat zullen zeker ook gaan merken dat er een groot bedrijf is gevestigd. "De kwetsbare uiterwaarden in onze mooie omgeving mogen ook niet aangetast worden door de vestiging van een groot bedrijf", aldus de SP Rheden, die ook oneerlijke concurrentie ziet ten opzichte van kleinere veeboeren.

Naar verwachting zal de gemeenteraad van Rheden in de loop van 2017 een besluit gaan nemen over de plannen rondom deze megastal.
De SP vindt de plannen voor een megastal in de uiterwaarden van Ellecom geen goede zaak en gaat daarover de komende tijd in gesprek met de inwoners van Ellecom om te horen hoe zij tegenover deze plannen staan. Reageren kan ook via: www.rheden.sp.nl.
 

Lees ook

Ellecom verwelkomt wereldkampioen

ELLECOM – Eva Riemersma (34) uit Ellecom werd maandag compleet verrast door tientallen dorpsgenoten en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.