Groeten uit Finland voor 50-jarige Doesburgse LTS

DOESBURG – Op woensdag 12 oktober is het precies vijftig jaar geleden dat in Doesburg, op wat nu de Bleek heet, de nieuwbouw van de Doesburgse LTS werd geopend. Op de gevel van de school prijkte het monumentale kunstwerk ‘Het oude ambacht’ van de kunstenaar Jan Homan. In 1993 werd de Doesburgse LTS onderdeel van Het Rhedens, in 1998 werd de locatie opgeheven. Na een brand volgde in de laatste maanden van 2003 de sloop. Het kunstwerk bleef echter gespaard. De elementen werden eerst opgeslagen op de Doesburgse Stadswerf en sinds 2006 bij De Ezelstal in Vorden.

Op zaterdag 21 mei van dit jaar keerden de ongeveer zestig resterende delen van het kunstwerk tijdens een logistiek spektakelstuk terug in Doesburg. Het muurreliëf werd die dag vanuit Vorden afgeleverd bij de oude loods van Woonservice IJsselland. De werkgroep Retourtje Doesburg, verantwoordelijk voor de terugkeer, ging daarna aan de slag om het kunstwerk te conserveren en er een bestemming voor te vinden.
Sinds dat moment is al veel gebeurd. Er is allerlei informatie boven water gekomen over de school en het kunstwerk. Dat gebeurde via het stadsarchief, krantenartikelen over de bouw en de opening indertijd, informatie over open dagen en, uiteraard, veel klassenfoto’s. Oud- conciërge ‘mijnheer’ Isaac Singadji hield een stadsvertelling en de media deden uitgebreid verslag.
Oud-leerling Johannes Olijslager zat van 1965 tot 1969 op de oude ambachtsschool. Olijslager groet Doesburg vanuit zijn huidige woonplaats in Finland. Hij herinnert zich nog namen als Polling, Reusken, Nijland, Nieuwenhuis, Kramer, Te Winkel, Zweers, Kuneman en mijnheer ‘Worteltrekken’ Pierik. De werkgroep Retourtje Doesburg hoopt dat meer leerlingen van van zich laten horen.
Wie foto’s af ander materiaal heeft van de bouw, de opening, van binnen of buiten de school, of ook persoonlijke foto’s, of wie op de een of andere manier betrokken is geweest bij de LTS of de voorganger, de ambachtsschool, kan contact opnemen via de website www.retourtjedoesburg.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.