Home / Hummelo / Weerstand tegen spits-afsluiting Hummeloseweg

Weerstand tegen spits-afsluiting Hummeloseweg

HUMMELO – Naar aanleiding van klachten van aanwonenden, is de gemeente Bronckhorst van plan de Hummeloseweg tussen Laag-Keppel en Hummelo tijdens de spits af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dat stuit in Hummelo op veel weerstand. Van inwoners en van het bedrijfsleven. Een online-petitie tegen de plannen werd al 700 keer getekend.

Volgens verantwoordelijk wethouder Paul Seesing is afsluiting van de belangrijkste verbindingsweg tussen beide kernen tussen 06.00 en 09.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur de beste oplossing. "De Hummeloseweg is een woonstraat. De hoeveelheid doorgaand verkeer zorgt voor minder verkeersveiligheid en leefbaarheid. Uit tellingen blijkt dat de Hummeloseweg door meer dan 7.000 motorvoertuigen als doorgaande route wordt gebruikt. Dit aantal past niet bij de functie van de weg. Vooral fietsers komen in het gedrang", aldus de wethouder tijdens de meest recente raadsvergadering.
Het plan om de Hummeloseweg in de spits af te sluiten is een extra maatregel bovenop de snelheidsverlaging naar 30 km/uur in de bebouwde kom en 60 km/uur buiten de kom en de aangebrachte wegaanpassingen. De snelheidsaanpassing alleen werkt onvoldoende om het verkeer een andere route te laten kiezen. Dit besluit voor een geslotenverklaring tijdens de spits kwam volgens de wethouder tot stand na overleg met een vertegenwoordiging vanuit de buurt, in samenspraak met politie en het openbaar ministerie.

Epco Frentz is fel tegenstander van de spits-afsluiting. "Die is het gevolg van een motie uit 2007 en gebaseerd op gegevens uit die tijd. Die zijn tien jaar later achterhaald. Bovendien is de voornaamste klacht dat de aanwonenden last hebben van het remmen en weer optrekken van auto’s. Dat geloof ik, maar die zijn juist het gevolg van de snelheidremmende maatregelen die de gemeente nam."
Frentz maakt in de spits zelf vaak gebruik van de Hummeloseweg als hij van Hummelo naar Arnhem reist. Met hem gebruiken vele anderen de weg ook tijdens de spits, als ze naar hun werk gaan of komen. "Hummelo is een woondorp. Veel mensen werken elders. Maar ook mensen die boodschappen willen doen in de enige supermarkt in de omgeving, Spar Jansen in Hummelo, gebruiken de verbindingsweg weg en kunnen dat dus zes uur per dag niet meer. De thuiszorg moet ook gaan omrijden."
Meer informatie over de plannen en de bezwaren daartegen zijn te vinden op de website www.hummelo.nl/hummeloseweg en op de Facebookpagina www.facebook.com/hummeloseweg. Donderdag biedt Epco Frentz de petitie aan wethouder Seesing aan.
 

Lees ook

Hummelo brengt ode aan Van Gorkum

HUMMELO – De eerste zondag van juni vond Hummelo Open plaats; een fietscrosswedstrijd gehouden door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.