Home / Regio / Hoog veiligheidsgevoel in Rhedense buurten

Hoog veiligheidsgevoel in Rhedense buurten

GEM. RHEDEN – Het overgrote deel van de inwoners (99,8 %) van de gemeente Rheden voelt zich veilig in hun buurt. Slechts 3,2 % ervaart overlast, zo blijkt uit de gehouden Veiligheidsmonitor in 2015. Daarnaast geven inwoners een ruim voldoende als het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Bijna alle thema’s geven een hogere score dan was verwacht. Burgemeester Van Wingerden, verantwoordelijk voor veiligheid, is blij met die uitkomst.

De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor geven over het algemeen mooie rapportcijfers. Het cijfer voor leefbaarheid is 7,4 (was 7,3 in 2013) en voor veiligheid 7,3 (was 7,2 in 2013). Bovendien is het aantal delicten, slachtoffers van vernielingen en woninginbraken afgenomen.
Wel is het aantal inwoners dat slachtoffer is geweest van een geweldsdelict iets gestegen, van 1,5% naar 2,2 %. Maar ondanks dat het aantal slachtoffers van een gewelddelict hoger is dan in 2013, is het resultaat in relatie tot de regio en landelijk juist laag.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van de veiligheidsmonitor bij het evalueren van haar veiligheidsbeleid. En dan vooral op het gebied van ‘veiligheid en wonen’ en ‘veiligheid en jeugd’. Met het veiligheidsbeleid wil de gemeente de leefbaarheid verbeteren en het aantal delicten verminderen, waardoor inwoners zich veilig blijven voelen. De veiligheidsmonitor laat zien in hoeverre de doelen in het veiligheidsbeleid gehaald zijn en of er aanleiding is om het beleid te veranderen.

De Veiligheidsmonitor wordt iedere twee jaar gehouden in de gemeente. Het is een enquête, steekproefsgewijs, om de beleving van inwoners te meten als het gaat om veiligheid en leefbaarheid.
Burgemeester Petra van Wingerden-Boers is zoals gezegd blij met het resultaat: “De uitkomst van de monitor is het over het algemeen positief. Daar ben ik blij mee. Maar ik vind het belangrijk dat we blijven volgen hoe inwoners denken over veiligheid en dus ook over leefbaarheid, in hun straat en buurt. Want zo kunnen we altijd ons beleid bijstellen als dat nodig is. Want het veiligheidsbeleidsplan maken we per slot van rekening voor onze inwoners.”
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.