Home / Klarenbeek / Bijeenkomst Klarenbeek: eerlijke prijzen voor de landbouw

Bijeenkomst Klarenbeek: eerlijke prijzen voor de landbouw

KLARENBEEK – ‘Eerlijke prijzen vormen de enige goede basis toekomst landbouw’. Dit konden de bezoekers als conclusie trekken op de goed bezochte bijeenkomst in het MFC in Klarenbeek van CDA Apeldoorn over de agrarische problemen.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts en Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wisten de actuele problemen in de agrarische sector en de te verwachten gevolgen daarvan helder te schetsen.

Schaalvergroting en verdergaande mechanisering hebben tot gevolg dat steeds minder mensen hun boterham verdienen in of gelieerd aan de landbouw. In menig dorp zal dit gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en leefbaarheid. Gelukkig zijn er allerlei alternatieve initiatieven die aandacht verdienen.
Volgens Jaco Geurts mist Haagse politiek mist de nodige kennis van zaken over de landbouw: ”Dat is zorgelijk, omdat het gaat over onze voedselvoorziening. Maar is ook jammer omdat er alle reden is om trots te zijn op onze Nederlandse agrarische sector. Deze is toonaangevend in de wereld. Het netwerk aan regelgevingen staat echter meer dan eens haaks op de dagelijkse praktijk. Zo is de Wet dieraantallen nadelig omdat bedrijven die stilstaan gefaciliteerd worden, terwijl de bedrijven die groeiambities hebben veel meer gericht zijn op verbetering voor mens, dier en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan verbetering van de luchtkwaliteit.”

Grote zorgen maakt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zich ook over de regelgeving over fosfaatrechten en het mogelijk wegvallen van de derogatie (bepaalde normen). Bij overdracht van fosfaatrechten wordt telkens 10% ingeleverd. Van Dijk: “Alleen in bepaalde gevallen binnen de familie is hierop een uitzondering mogelijk. Het toepassen van de Europese norm betekent verarming van de productiegrond met de nodige nadelige gevolgen voor de productie.”

Over een eerlijke prijs zei Geurts: “Een eerlijke prijs voor de producten biedt bedrijven de kans om te investeren en te innoveren. Productieprocessen te verbeteren en meer te doen voor de kwaliteit in de leefomgeving. De aandacht voor agrarische geur, luchtkwaliteit, volksgezondheid en uitstoot van CO2 is van groot belang. Hier moet de agrarische sector meer aandacht aan besteden. Nederland kan de concurrentie met andere landen heel goed aan. Wel onder de voorwaarde dat er sprake is van een gelijk speelveld. In handelsverdragen wordt geregeld aan welke productie eisen moet worden voldaan om producten toe te laten tot de Europese markt. Hierin moet het gelijke speelveld geborgd worden.”

In veel gevallen wordt de prijs die de agrariër krijgt voor zijn producten, bepaald door enkele supermarktconcerns. Dit werkt de totstandkoming van een eerlijke prijs tegen. CDA Kamerlid Geurts heeft een initiatiefvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat wel eerlijke prijzen betaald worden aan de producenten. Hij introduceert hiervoor de zogenaamde Voedselscheidsrechter, omdat de Code Eerlijke Handelspraktijken niet werkt. De Voedselscheidsrechter is een onafhankelijke instantie die op eigen initiatief misstanden kan signaleren en onderzoeken. Een voorbeeld van zo’n misstand is de brief van Albert Heijn en Delhaize om hun leveranciers met terugwerkende kracht minder te betalen. Geurts: “ De Voedselscheidsrechter moet ook sancties kunnen opleggen. Anders is het een tijger zonder tanden. Tevens moeten producenten anoniem kunnen klagen. Dit om te voorkomen dat ze hun klachten niet durven te uiten vanwege een gevreesde afnameboycot.”
 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.