Home / Laag-Soeren / Eerste zonnedakpandak in Soeren

Eerste zonnedakpandak in Soeren

LAAG-SOEREN – Het dak van de Priesnitzhoeve in Laag-Soeren is het eerste dak in de gemeente Rheden dat is bedekt met zonnedakpannen. Drs. Maxime Verhagen van Bouwend Nederland onthulde de zonnedakpannen vrijdag samen met burgemeester Petra van Wingerden. De Priesnitzhoeve ligt in een rijksbeschermd dorpsgezicht in Laag Soeren. Met een subsidie van de gemeente Rheden en de provincie Gelderland is deze pilot mogelijk gemaakt.

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente het mogelijk gemaakt om zonnepanelen toe te passen op monumenten en de drie rijksbeschermde dorpsgezichten, zolang de panelen maar niet in het zicht lagen. Panden die in een rijksbeschermd dorpsgezicht liggen en van alle kanten zichtbaar zijn, zoals de Priesnitzhoeve, konden hier geen gebruik van maken. De gemeente Rheden staat niet alleen bekend om haar zorg voor Cultureel erfgoed maar ook om de hoge duurzaamheids- en klimaatsdoelstellingen. Dat betekent dat er altijd actief gezocht wordt naar mogelijkheden om de soms tegenstrijdige vakgebieden, zoals duurzaamheid en monumentenzorg te verbinden. Deze pilot maakt onderdeel uit van die zoektocht. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Mooie opbrengst voor Semmy

LAAG-SOEREN – Loopgroep Jutberg uit Laag-Soeren hield op zaterdag 5 mei de jaarlijkse duathlon. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.