Home / Regio / Geen reden tot stoppen met sporten op kunstgras

Geen reden tot stoppen met sporten op kunstgras

GEM. RHEDEN – Woensdag 5 oktober zond televisieprogramma Zembla een reportage uit over kunstgrasvelden. Zembla stelde het ontbreken van gedegen onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberkorrels aan de orde. Ook in gemeente Rheden leidde dit bericht bij sporters, ouders, clubs en scholen tot vragen. Het college van B&W heeft het programma Gevaarlijk Spel van Zembla over rubbergranulaat op kunstgrasvelden met veel aandacht bekeken en ziet geen reden om te stoppen met sporten.

In gemeente Rheden zijn de kunstgrasvelden van diverse voetbalverenigingen en scholen ingestrooid met rubbergranulaat. De gemeente heeft zich bij de aanleg van de kunstgrasvelden gebaseerd op wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hierover zegt. Het RIVM stelde in 2006 dat van sporten op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn. Op 6 oktober 2016 heeft het RIVM een verklaring opgesteld: ‘op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.’ Gemeente Rheden neemt de adviezen van RIVM over en ziet geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras.

Hoe de gemeente op de middellange termijn omgaat met de kunstgrasvelden in de gemeente stemt zij af in samenspraak met alle betrokkenen (sportverenigingen, overige gebruikers, KNVB, Vereniging Sport en Gemeenten). De gemeente nodigt op termijn vertegenwoordigers van sportverenigingen, scholen en organisaties die gebruik maken van de velden uit om in gesprek te gaan over de berichtgeving van Zembla. Daarnaast maakt de gemeente inzichtelijk wat het kost om de huidige velden in te strooien met een ander materiaal, waarover geen discussie is over effecten op de volksgezondheid.
Vanzelfsprekend staat voor gemeente Rheden de volksgezondheid van iedereen die op kunstgrasvelden sport voorop. De gemeente deelt de hoofdconclusie van Zembla dat er snel gedegen vervolgonderzoek nodig is. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het ministerie van VWS gevraagd om daar, in overleg met het RIVM, vaart achter te zetten. Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De resultaten van dat onderzoek worden in februari 2017 verwacht. De gemeente Rheden blijft deze ontwikkelingen nauwgezet volgen en informeert haar inwoners opnieuw zodra daar aanleiding toe is.

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.