Home / Doesburg / Wethouder Bollen tevreden over verloop transities

Wethouder Bollen tevreden over verloop transities

DOESBURG – Onlangs werd een onafhankelijk onderzoek gehouden onder cliënten van Wmo voorzieningen in Doesburg. De gemeente scoorde daar een mooie 7,5. Reden voor tevredenheid dus? Wethouder Peter Bollen, verantwoordelijk voor het sociaal domein, is op zich blij met het resultaat. Maar hij benadrukt ook dat Doesburg op de goede weg is, maar er wat hem betreft nog niet helemaal is. "De transitie is gedaan, de transformatie moet nog worden gedaan."

Ook Doesburg zag zich in 2014 geplaatst voor een fikse uitdaging, toen de transitie werd uitgevoerd: het vanaf 2015 overhevelen van taken van de Rijksoverheid naar gemeenten. Lokale overheden werden daarmee vrijwel volledig verantwoordelijk voor wat het sociaal domein wordt genoemd. Die decentralisatie ging ook nog eens gepaard met een noodzakelijke forse bezuiniging vanuit het Rijk. "Terugkijkend denk ik dat het redelijk soepel is gegaan. Sommige aspecten waren wel wat spannender dan anderen. Met name de jeugdzorg hakt er in. Maar het is allemaal goed geland."

Peter Bollen (PvdA) was dus één van die wethouders die met die klus aan de slag moest. Nee, mócht, want de Doesburgse bestuurder vond het ook wel een mooie uitdaging. "Een flinke klus, maar een uitdaging om die transitie, de processen daarin, op een goede manier te laten verlopen", blikt hij terug. "Het ging en gaat wel om het welzijn van mensen. Kwetsbare mensen soms, met problemen ook."

Hoewel het om een decentralisatie ging, besloten overal gemeenten om toch samenwerking te zoeken. Doesburg sloot zich aan bij een samenwerkingsverband met elf gemeenten, met onder andere Zevenaar, Duiven, Rheden en Arnhem. "Voordeel daarvan is niet alleen het delen van kennis en ervaringen, maar vooral ook de gezamenlijke inkoop van diensten", legt Bollen uit. "Gezamenlijke inkoop, maar voor ons wel naar de Doesburgse maat." Want ondanks de bezuinigingsopdracht was hij er ook direct van overtuigd dat gemeenten al die voorzieningen beter kunnen coördineren en aansturen. Meer naar de menselijke maat en de lokale behoefte.

In de wetenschap dat elke klacht er feitelijk één teveel is, toont Bollen zich verheugd over het geringe aantal klachten dat Doesburg ontving. Ongeveer tien waar het de huishoudelijke hulp betreft (Wmo) en geen enkele waar het de Jeugdzorg betreft.
Bij de overgang heeft de gemeente Doesburg destijds zo’n 400 zogenaamde keukentafelgesprekken gevoerd. Daarin werden zorg- en steunbehoeften geïnventariseerd en werden voorzieningen toegewezen. Momenteel worden die zelfde mensen andermaal benaderd om nog verder fine te tunen. "Het valt ons intussen op dat het aantal pgb’s (persoonsgebonden budgetten, red.) is afgenomen. Dat zal voor een deel komen omdat het administratief best wel een klus is, maar ik denk dat het ook komt omdat het aanbod aan voorzieningen dat wij bieden goed is."

Van de in totaal 14 miljoen euro die voor al die zorg en voorzieningen beschikbaar waren in Doesburg, hield de gemeente 1,6 miljoen over. Daarvan gaat, zoals afgesproken met de raad, zo’n 9 ton naar de algemene reserve. Doesburg heeft het dus ook wat betreft de centjes netjes gedaan. Of is er te weinig zorg geboden?
Volgens de wethouder niet. "Dat blijkt in ieder geval niet uit het onderzoek naar de tevredenheid en het aantal klachten. Ik denk dat we de inkoop van diensten gewoon goed gedaan hebben, zonder missers."

Als één van de belangrijkste verbeterpunten ziet Peter Bollen de informatieverstrekking. "Hoe bereik je alle mensen die belang hebben bij de informatie die je wil delen? In kranten, sociale media, brochures, via huisartsen en noem maar op, stellen we informatie beschikbaar. En toch horen we nog vaak dat mensen niet van regelingen of veranderingen op de hoogte zijn. Dat baart zorgen en we hebben nog geen pasklaar antwoord wat dat betreft."
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.