Home / Regio / Maandag eerste Schooldag van de duurzaamheid

Maandag eerste Schooldag van de duurzaamheid

GEM. RHEDEN – Op maandag 10 oktober vindt voor het eerst in Nederland de Schooldag van de duurzaamheid plaats in de gemeente Rheden. Het belooft een leuke doedag voor basisschoolleerlingen te woorden. Ook een aantal leden van het college van B en W van Rheden helpt die dag een handje mee om aan te geven hoe belangrijk zij het thema ‘duurzaamheid’ vinden.

De dag begint op alle 16 deelnemende scholen hetzelfde met een duurzame work-out onder leiding van instructeurs. Daarna gaan alle kinderen een korte film bekijken waarin weerman Reinier van den Berg hen meeneemt om vanuit de ruimte naar de aarde, de Blue Planet, te kijken. Met mooie beelden en muziek zien en horen ze wat duurzaamheid betekent voor de aarde, voor de supermarkt, voor hun buurt en natuurlijk voor hen zelf thuis. Het wordt een leuke en gezellige ‘doedag’ waar alles in het teken staat van duurzaamheid. Er vinden activiteiten plaats zoals het knutselen met voor vogels geschikte pindakaas, nestkastjes timmeren en schilderen, creatief met afval, gezonde voeding en ook proeven, leren over de relatie tussen techniek en duurzaamheid, en er komt op enkele scholen een groene fee langs die wensen komt ophalen voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Speciaal voor de Schooldag van de duurzaamheid is er een lied met een videoclip gemaakt met als titel ‘Iedereen die kan wat doen’. De scholen krijgen het lied en de clip vooraf aangeboden om alvast te oefenen. Zo kan deze eerste Schooldag van de duurzaamheid op een muzikale manier worden afgesloten. Want muziek brengt mensen in beweging en dat is wat er nodig is.

Burgemeester Petra van Wingerden leest ’s morgens voor uit het boek De Wereld van Plastic op basisschool Sint Mauritius in Rheden. Vervolgens gaat zij helpen met het bereiden van een gezonde salade op basisschool Rhederenk, eveneens in Rheden. Wethouder Nicole Olland leest ’s morgens ook voor uit het boek De wereld van Plastic op de Sint Fredericusschool aan in Velp. ’s Middags is zij aanwezig op basisschool De Holtbanck in Rheden en bouwt zij mee aan een zandsculptuur.

Wethouder Tjebbe Vugts helpt de hele dag bij diverse activiteiten op basisscholen De Akker en De Vlinder in Dieren. Hier komt o.a. een gamemaster om een interactief spel te spelen met bovenbouwleerlingen over een samenleving die in een crisis terecht is gekomen en die de leerlingen weer duurzaam mogen maken. Wethouder Constans Pos is in de ochtend op basisschool De Wensvogel in Dieren en gaat onder meer met de kinderen van groep 7/8 mee op excursie naar de Koninklijke Gazelle Fabriek aan de Wilhelminaweg 8 in Dieren. ’s Middag gaat hij naar de Koningin Emmaschool in Dieren.

Initiatiefneemster van deze eerste Schooldag van de duurzaamheid is wethouder Nicole Olland. Ze zegt: “Ik verheug me ontzettend op deze eerste Schooldag van de duurzaamheid. En ik hoop dat het voor iedereen, zowel leerlingen, docenten, ondernemers als vrijwilligers, een leuke, leerzame en gezellige dag wordt. Het zou mooi zijn als meer scholen dit initiatief gaan overnemen. Zodat één schooldag per jaar in heel Nederland in het teken staat van het leuker, eerlijker en schoner maken van onze wereld.”
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.