Home / Angerlo / Kasteeltuinen Middachten en Bingerden luiden de noodklok

Kasteeltuinen Middachten en Bingerden luiden de noodklok

DE STEEG / ANGERLO – Een 25-tal landgoederen en buitenplaatsen lopen hun onderhoudssubsidie voor 6 jaar mis, onder meer als gevolg van een te beperkt budget in het kader van de zogenaamde ‘Groene SIM’ (Subsidieregeling Instandhouding Monumenten). Daarnaast is het door een uiterst discutabel voorrangssysteem zo, dat sommige landgoederen voorrang hebben op andere, waardoor er nog minder overblijft voor de overige groen erfgoed monumenten.

Consequentie is dat een aantal landgoederen al in 2017 niet meer in staat zal zijn het, vaak gedurende eeuwen opgebouwde, erfgoed adequaat te onderhouden. Onder meer de Middachten in De Steeg en Bingerden in Angerlo dreigen het slachtoffer te worden.

Vijf landgoederen hebben besloten in actie te komen. Kasteel Amerongen, Bingerden, Middachten, de Wildenborch en Zuylestein hebben een brief gezonden naar de Vaste Kamercommissie OCW met het verzoek een oplossing te vinden voor deze volgens hen ernstige aantasting van cultureel erfgoed. Zij hebben in hun brandbrief tevens een suggestie gedaan om dit budgettair neutraal op te lossen: In de subsidiepot voor gebouwde monumenten is dit jaar een overschot. Deels wordt dit besteed aan de Eusebiuskerk, de Utrechtse Dom en de aardbevingsschade in Groningen. Kennelijk kan het overgebleven budget op een andere manier aan monumenten ten goede komen. Het restant kan volgens de vijf worden aangewend om de nood te lenigen voor groene monumenten. ‘Groen groeit door’: er kan niet ongestraft bezuinigd worden op dit groene kapitaal, waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks van genieten, stellen ze in hun brief.
 

Lees ook

Kampioenen!

ANGERLO – De volleybaljongens C van DES uit Angerlo zijn onlangs met overmacht kampioen geworden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.