Home / De Steeg / Lintje voor Cor Janse

Lintje voor Cor Janse

DE STEEG / RHEDEN – Hoewel hij vooraf al voorzichtig op de hoogte was gesteld, was meneer Janse uit Rheden duidelijk overdonderd toen hij woensdag een Koninklijke Onderscheiding kreeg opgespeld door burgemeester Petra van Wingerden. Op het gemeentehuis in De Steeg is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meneer Cornelis Janse – “Zeg maar gewoon Cor” – heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor de lokale, regionale en landelijke schaakwereld. Van 1966 tot 1975 was hij bestuurslid en wedstrijdleider bij de Velpse Schaakvereniging, waar hij nog steeds lid is. Vanaf 1975 heeft Janse alle stadia van het wedstrijdleiderschap van de KNSB doorlopen en is na het leiden van internationale toernooien benoemd tot Internationaal Arbiter van de Wereldschaakbond. Daarnaast heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het Handboek Clubschaak.
Cor Janse was echter eveneens betrokken bij voetbalclub Ostrabeke, waar hij zo’n dertig jaar speelde. De naam Ostrabeke is door hem bedacht en zo heette ook de clubkrant, waar hij hoofdredacteur van was. Dozen met door hem verzamelde wedstrijdgegevens gaan naar het Gelders Archief.
Vanaf 1987 tot heden heeft Janse veel tijd en energie gestoken om de oorlogsperiode ‘40-‘45 in zijn geboortedorp Wolfheze vast te leggen voor het nageslacht. Het leidde tot de publicatie van het vierdelige boekwerk Blik Omhoog. Daarnaast hebben hij en zijn vrouw talloze onderzoeken gedaan naar uiteenlopende gebeurtenissen tijdens de oorlog. Veel materiaal hiervan is geschonken aan het Gelders archief.

In een toespraak sprak Janse zijn waardering uit voor alle vrienden, familieleden en bekenden die aanwezig waren. Ook zijn vader dankte hij: “Ik ben de appel die niet ver van de boom is gevallen.” Met name voor zijn vrouw Barta had Janse mooie woorden, die hij geëmotioneerd uitsprak: “Als het kon, zou ik deze onderscheiding door midden zagen en de helft aan haar geven.”

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.