Home / Brummen / Einde aan 23 jaar lokale partij IPV

Einde aan 23 jaar lokale partij IPV

BRUMMEN – Na 23 jaar komt er een einde aan de Brummense lokale partij IPV. ‘In het huidige tijdsgewricht bieden andere omgevingen dan de politieke veel kansen om gewenste maatschappelijke doelen te realiseren’, zo schrijft de partij in een verklaring.

IPV is destijds opgericht uit onvrede, de naam staat voor In Plaats Van. Er werd te weinig naar de burgers geluisterd en duurzaamheid en milieu stonden bij andere partijen nog niet op de agenda. Bovendien was er geen andere lokale partij. Dat maakte IPV anders dan andere partijen. Voorzitter van het bestuur van de vereniging IPV, Herman van Meerem, legt uit dat deze standpunten inmiddels ook door de andere partijen zijn omarmd: “Zaken als milieu en duurzaamheid zijn gemeengoed geworden voor alle politieke partijen, van welke kleur dan ook. Onze doelen zijn gehaald.”

Ook de slechte uitslag bij de laatste verkiezingen speelt mee. IPV ging van zes zetels en een plaats in het college naar drie zetels. Na het opstappen van fractievoorzitter Carla van Wijnhoven bleven er daar nog twee van over. Van Meerem: “We kunnen niet meer scoren op de voor ons belangrijke punten. Andere partijen komen er ook mee of er wordt niet naar ons geluisterd. Bovendien leeft steeds meer het idee dat we in maatschappelijke bewegingen net zo goed iets kunnen bereiken.”

IPV maakte de keuze om zo snel mogelijk te stoppen, per 1 januari 2017, en niet af te wachten tot het einde van deze raadsperiode in maart 2018. Jan Willem de Jonge en Frans Bruning maken deze periode af in de geest van het programma van IPV. Dit doen zij tot 1 januari onder de naam IPV. Hoe de tweemansfractie daarna gaat heten, daar moeten zij zich nog op beraden. Van Meerem: “De raadsleden hebben de steunfractieleden. Zij hebben de partij erachter niet nodig om hun werk voort te zetten. Daarom hebben we besloten er een punt achter te zetten en deze periode af te sluiten.”

IPV heeft in haar bestaan twee maal wethouders mogen leveren voor het college. In de jaren negentig, net na de oprichting nam Bert Garssen plaats op het pluche. In de raadsperiode 2010 – 2014 mocht IPV twee wethouders leveren: Frans Bruning en Louke van Wensveen, die later werd vervangen door Hennie Beelen.
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.