Home / Loenen / Halve eeuw gezelligheid op Loenense 55+ Soos

Halve eeuw gezelligheid op Loenense 55+ Soos

LOENEN – Iedere week komen ze trouw naar het ontmoetingscentrum De Bruisbeek in Loenen. De ouderen hebben er nog steeds veel plezier in. Hoewel de bezigheden voor senioren wat anders zijn geworden, blijft de opkomst voor de soosmiddag al jaren bijzonder goed. De 55/plussers hebben er veel plezier in en slaan geen week over. Zelfs geen vakantie. Nu al vijftig jaar.

Op 5 oktober is het een halve eeuw geleden dat gestart werd met ‘De Soos’, zoals die altijd al wordt genoemd. Deze mijlpaal gaan bestuur en leden vieren met een feestje. In De Bruisbeek is die dag om 15.00 uur een gezellig samenzijn met een drankje, hapje en gezellig muzikaal optreden, gevolgd door een broodmaaltijd. Van 19.00 tot 21.00 uur is er een receptie voor genodigden, Loenense verenigingen en belangstellenden.

Ruim vijftig jaar geleden waren er in Loenen de zogenaamde ‘Oude van Dagen’ tochten. Inwoners van 65 jaar en ouder mochten dan mee met een eretocht per auto door de omgeving. Tijdens zo’n gezellige afsluitavond vonden een paar Loenenaren dat men vaker bijeen moest komen. De beide wijkzusters namen toen het voortouw om de Bejaardensociëteit op te richten. In 1966 deden zij dit samen met een vijftal oudere Loenenaren en werd ‘de soos’ een feit. Massaal werden de ouderen lid van de Bejaardensociëteit. Zo’n 180. De voetbalvereniging Loenermark stelde haar clubhuis hiervoor beschikbaar. Mevrouw D. Hafkamp-Brugman (beter bekend als Tante Dina) werd de eerste voorzitter.
In de beginjaren werd er van alles gedaan: kaarten, handwerken, sjoelen, rummicubben en er was een praattafel waar gekeuveld werd over allerlei dorpse zaken. Ook wel voorlichtingsmiddagen.
Tijden veranderen. Ook voor de ouderen. Er wordt meer gefietst en men gaat meer op vakantie. Op de soos wordt nu ’s middags gekaart en doet men aan rummicubben. Maar er zijn ook ouderen lid die de soos steunen en ook graag mee gaan met het gezellige jaarlijkse reisje. Enkele jaren geleden werd besloten om een andere naam te kiezen. Bejaardensociëteit vond men minder passend. Nu heet de vereniging kortweg ‘55+ Soos’.

Toen het ledental in de loop der jaren wat daalde was de zaal van De Bruisbeek groot genoeg. De vereniging heeft nu nog ongeveer zeventig leden. Secretaris-penningmeester Louis Kruk doet veel voor de soos. In 1997 raakte de soos in het slop. Als ervaren verenigingsman zette hij met anderen zijn schouders er onder en sindsdien draait de soos weer prima. Kruk: “De opkomst is iedere week met ruim dertig personen heel goed, maar financieel wordt het moeilijker omdat de gemeente geen subsidie meer geeft. De contributie kunnen we wel wat verhogen, maar niet teveel. Sommigen ouderen hebben het niet breed. We proberen gewoon door te gaan zolang het kan. De leden zijn lid van de laatste vereniging van hun leven. Soms moeten ze verhuizen naar bejaardentehuizen in Beekbergen of Eerbeek en natuurlijk hebben we te maken met overlijden. Gelukkig komen er ook regelmatig nieuwe leden bij, want we willen graag blijven bestaan. Tot op hoge leeftijd blijven ze komen. Soms al ouder als negentig jaar.”

Het bestuur heeft vanaf het begin de hulp van koffiedames. Kruk: “Prettig vinden we de medewerking van de koffiedames. Dit zijn vanaf het begin leden van de vrouwenverenigingen van Loenen. Van elke vereniging enkele vrijwilligers. Iedere week zijn er een paar op de soosmiddag die zorgen voor koffie en drankjes. Als ze ouder worden en stoppen met dit werk blijven ze graag als lid bij De Soos want ze weten dat het erg gezellig is. Ook bestuursleden blijven graag lang dit werk doen. Soms zijn ze tachtig al gepasseerd en denken er nog niet over om te stoppen. Toch wel een teken dat de sfeer op de Soos goed is!"

Bij de foto:
Het kaartspel blijft de Loenense soosbezoekers boeien. – foto: Martien Kobussen

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.