Home / Rheden / Rhedens Dorpsbelang ziet 150 gebreken in dorp

Rhedens Dorpsbelang ziet 150 gebreken in dorp

RHEDEN – Voorzitter Chris van Zwam van belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang (RD) heeft vorige week aan wethouder Ronald Haverkamp het rapport met de resultaten van de door RD gehouden dorpsschouw overhandigd en toegelicht. Hij constateerde een forse achterstand van onderhoud van de openbare ruimte in het dorp en van zaken waar bewoners zelf iets aan kunnen doen.

Alle straten in het dorp Rheden zijn door teams van Rhedens Dorpsbelang in de maanden april en mei bezocht. De geconstateerde problemen hebben betrekking op situaties waar de burgers last van hebben, de kans op vallen en verwonding groot is, de doorgang (zeker voor invaliden) belemmert en het aanzien van de straat en/of het welbevinden van dorpsbewoners schaadt. Van Zwam presenteerde een kort overzicht met foto’s van de meest voorkomende gebreken. Dat zijn losliggende en/of verzakte trottoirtegels, kapotte en/of verzakte stoepranden, wortelgroei (opdruk) van bomen, overhangend groen op trottoirs van tuinen van woningen, putten op de straat die voor fietsers gevaarlijke situaties kunnen opleveren, plantsoenen die een opknapbeurt nodig hebben en kapotte blindengeleide tegels. Op sommige plaatsen wordt ook veel hondenpoep geconstateerd, dat leidt tot vervuiling en stank. Daarnaast ergeren veel bewoners zich bont en blauw aan de slechte en sleetse aanblik van de staat van onderhoud van vele straten.

Er is door Rhedens Dorpsbelang een top-20 samengesteld die volgens hen versneld zou moeten worden aangepakt. RD pleit er voor dat de gemeente de aangereikte Top-20 prioriteit in de aanpak en/of herstel op korte termijn geeft. Maar óók de andere 130 geconstateerde gebreken dienen wat betreft Van Zwam binnen redelijke termijn (max. 1,5 jaar) te worden aangepakt. Daarvoor is versneld onderhoud noodzakelijk en/of dient er extra budget vrij te worden gemaakt.

Wethouder Haverkamp gaf aan dat de rapportage serieus wordt genomen door hem en nader bezien wordt welke maatregelen kunnen worden getroffen. Maar hij stelt dat naast de gemeente ook bewoners een steentje moeten bijdragen aan het aanzien en onderhoud van de trottoirs en eigen tuin. RD stuurt het rapport ook aan alle raadsleden, zodat een heroverweging kan plaatsvinden over het huidige beleid en indien nodig financiële middelen vrijgemaakt of anders ingezet kunnen worden.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.