Home / Klarenbeek / Actueel Politiek café over Faunabeheer

Actueel Politiek café over Faunabeheer

KLARENBEEK – Maandag 26 september wordt in het MFC in Klarenbeek om 20.00 uur een politiek café gehouden over het faunabeheer in Gelderland. Het thema van deze avond is: ‘Boeren tussen toeristen en de stad: uitdaging voor de toekomst’. Op deze avond over het agrarisch buitengebied van Apeldoorn en omstreken, spreekt Kamerlid Jaco Geurts over de toekomst van de veehouderij en de lage melkprijs.

Daarnaast wil hij de voedselscheidsrechter benoemen. Ook gedeputeerde Jan Jacob van Dijk komt naar Klarenbeek. Zijn onderwerp is: ‘De wet op de natuurbescherming’ en dan vooral gericht op het Faunabeheer in Gelderland. Ook belangstellenden buiten de gemeente Apeldoorn zijn welkom.

Over de nieuwe wet Natuurbescherming wordt uitvoerig gesproken. Gaat men met het huidige faunabeheer de goed kant op? Er komen steeds meer ooievaars, roeken, vossen, dassen, steenmarters en ook verwilderde katten. De weidevogels hebben geen schijn van kans meer, daardoor ziet men de laatste jaren in de IJsselvallei ook een drastische achteruitgang van weidevogels. De verwachting is dat over een paar jaar en deze dieren helemaal verdwenen zijn. Agrariër en CDA-raadslid Henk Verheul uit Loenen zegt er over: “Vanaf onze jeugd waren we al bezig om onder andere kievitseieren te sparen en nu moeten we al jaren lijdzaam toezien dat alles verdwijnt. En met mij vinden de meeste agrariërs dat. Veel eieren en weidevogels worden opgevreten, terwijl tot de dag van vandaag de agrariërs nog steeds hiervoor worden aangekeken. Dus een vraag: Gaan we met het huidige faunabeheer de goede kant op? Worden er positieve resultaten behaald?”

Over de schaderegeling zegt Verheul: “De schaderegeling bij Faunaschade is een doorn in het oog. Je moet al beginnen met een rapportagerapport die je zelf moet betalen. Kosten 400-500 euro. Bij bewezen schade krijg je dat bedrag niet terug. Dus de schade die je krijgt uitgekeerd moet in ieder geval beduidend hoger zijn, anders heeft het al helemaal geen zin om die vergoeding aan te vragen.”
 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.