Home / Hoenderloo / Slachtoffer van strijd om hindes

Slachtoffer van strijd om hindes

HOENDERLOO – Vrijdagochtend werd er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een schokkende ontdekking gedaan. Midden op de wildweide voor het Reemsterbos is het dode lichaam van het plaatshert ‘De Kroes’ gevonden. Het dier is zonder enige twijfel gesneuveld in de strijd om de hindes.

Het 8-jarige hert ‘De Kroes’ was bij veel wildfotografen bekend, want hij heeft de afgelopen bronstperiode bij de wildobservatieplaats op de Kemperbergweg gestaan. Hij heeft daar regelmatig strijd geleverd om zijn roedel hindes te verdedigen tegen concurrenten. Toen het hert gevonden werd bleek dat hij kort daarvoor was gevorkeld door een ander hert dat hem met zijn gewei in het oog heeft geraakt en met volle kracht is doorgestoten tot in zijn hersenen. ‘De Kroes’ moet op slag zijn gedood.

Gedurende de bronstperiode van de edelherten is een gevecht tussen twee rivalen geen uitzondering. De herten imponeren elkaar door het burlen en het tonen van het gewei en het krachtige lichaam. Alleen wanneer twee vechtersbazen aan elkaar gewaagd zijn, gaan ze de strijd aan. Over het algemeen vallen er bij soortgelijke gevechten geen slachtoffers. Mogelijk is de dodelijke stoot een gevolg van een verkeerde manoeuvre.

Het is nog niet bekend wie zijn tegenstander was, maar er zijn vermoedens dat het om een ander sterk hert genaamd ‘De Fin’ gaat. Dit hert is de afgelopen tijd vaker in de omgeving van de bronstroedel van De Kroes gesignaleerd. Vanavond zal blijken of De Fin daadwerkelijk de dader is geweest en of er bloed aan zijn gewei kleeft.

De edelherten bronst op Het Nationale Park de Hoge Veluwe is en blijft voor veel natuurliefhebbers en fotografen een prachtig periode die op de verschillende wildobservatieplaatsen is te aanschouwen. Dat er soms dodelijke slachtoffers vallen hoort bij dit natuurspektakel.
 

Lees ook

Nieuw IKC heet Hei & Bos

HOENDERLOO – Tijdens een heel drukke eerste open dag zaterdagmiddag van het nieuwe integrale kindcentrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.