Home / Regio / Hoogseizoen voor paddenstoelen; tijd voor excursies

Hoogseizoen voor paddenstoelen; tijd voor excursies

REGIO – Paddenstoelen horen bij de herfst, zoals het zingen van de merel bij het voorjaar. Toch is de herfst niet de enige tijd van het jaar dat er paddenstoelen te zien zijn. De winterhoutzwam, de naam zegt het al, komt voor in de winter en morieljes zien we al in het voorjaar. Cantharellen en grote stinkzwammen zijn al in juli te bewonderen en wie een donker, vochtig plekje in zijn tuin heeft, kan bijna het hele jaar champignons plukken.

De topmaanden zijn echter de herfstmaanden september en oktober. Tijdens een boswandeling zijn er dan makkelijk 50 tot 100 paddenstoelen te zien. Het is afhankelijk van het weer, want paddenstoelen hebben een hekel aan droogte en vorst.

Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert elk najaar vele paddenstoelenexcursies. Ook speciale excursies voor kinderen. Alle excursies worden druk bezocht en dat is niet op de laatste plaats te danken aan het enthousiasme van de boswachters, die graag vertellen over de paddenstoelen en het bos waarin ze groeien. En, ook heel belangrijk, hoe een paddenstoel aan zijn naam komt.
Zoals de braakrussula. De naam zegt het al. Als je die eet krijg je heel erg diaree en wordt je misselijk. Of erger: de groene knolamaniet. “Zeer giftig”, waarschuwt boswachter Hans Keppel. “Als je die eet dan sterf je binnen 24 uur.” De groene knolanemiet tast je lever aan. Twee jaar terug is er nog iemand aan overleden. Of de Ziekenhuisboomkorst: “Als je aan je vinger ruikt nadat je die over de paddenstoel hebt gestreken, ruik je een chloorlucht. Een lucht die doet denken aan de geur in ziekenhuizen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Vandaar de naam.”

Keppel is niet alleen dol op paddenstoelen omdat ze er zo mooi of grappig uit zien, maar ook omdat paddenstoelen een belangrijke functie in het bos vervullen. Zo zorgen de paddenstoelen die op dood hout groeien, zoals de doolhofzwam, er voor dat dit hout wordt opgeruimd en is een paddenstoel als bijvoorbeeld de vliegenzwam (foto) van groot belang voor berken. Keppel: “Vliegenzwammen zijn symbiosepaddenstoelen. Dat betekent dat ze een huwelijk met verplichtingen aan gaan. In dit geval geeft de vliegenzwam vocht en mineralen aan de berk en geeft de berk op zijn beurt suikers aan de vliegenzwam. Als er een paar jaar geen vliegenzwammen groeien, heeft dat zeker gevolgen voor de berk.”

Wie graag kennis wil maken met rokende aardappelboleten, zwavelkoppen, vliegen-, biefstuk- en reuzenzwammen, kan tussen 23 september en begin november deelnemen aan een paddenstoelenexcursie van Geldersch Landschap & Kasteelen. Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/evenementen. – foto: Eline de Jong
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.