Home / Regio / Bomen en struiken langs IJssel worden gekapt

Bomen en struiken langs IJssel worden gekapt

GEM. RHEDEN – De komende tijd voert Rijkswaterstaat werkzaamheden uit langs de IJssel. Voor de gemeente Rheden betekent dit van Spankeren tot aan Velp. Rijkswaterstaat doet dit omdat de verharde oevers en kribben langs de IJssel zijn dichtgegroeid. De vele bomen en struiken belemmeren onder andere een veilige scheepvaart, maar vormen ook een verhoogd risico bij overstromingen.

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van bomen en struiken. Begroeiing op verharde oevers en kribben vormt een risico. Bijvoorbeeld voor de scheepvaart. De IJssel is een bochtige rivier en de bomen en struiken belemmeren het zicht voor de schippers. Het is belangrijk dat zij door de begroeiing heen kunnen kijken. Daarnaast drukken de bomen de constructie van de verharde oevers en kribben uit elkaar. Dit heeft gevolgen voor de vaargeul, want oevers en kribben houden de vaargeul op diepte. Daarnaast zorgen de bomen bij hoogwater voor opstuwing.
Bomen en struiken zijn belangrijk voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied rond de IJssel. Beeldbepalende bomen blijven daarom behouden.

Maandag startten de werkzaamheden in de gemeente Rheden. De begroeiing dunner dan 15 centimeter wordt verwijderd van de stenige oevers en alle begroeiing van de kribben, exclusief de bakenbomen. Voor deze werkzaamheden is geen vergunning nodig.
De rest van de werkzaamheden bestaat uit het verwijderen van bomen dikker dan 15 centimeter op de stenige oevers. Voor deze werkzaamheden is wél een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning is verleend. Daarnaast werkt de aannemer die het werk uitvoert volgens de gedragscode Flora- en Faunawet. Dit betekent dat er zeer zorgvuldig wordt omgegaan met beschermde diersoorten. Binnenkort levert RWS de lijst aan van de te kappen bomen. Volgens planning vinden deze werkzaamheden in het najaar plaats. De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur en geven weinig hinder.

De aanwonenden en grondeigenaren zijn door de aannemer schriftelijk op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met RWS via tel. 0800-8002.

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.