Home / Doesburg / IJsselbrug nu Alexander Ver Huellbrug

IJsselbrug nu Alexander Ver Huellbrug

DOESBURG – De IJsselbrug in Doesburg heeft nooit een echte naam gehad dan de makkelijke: IJsselbrug. De naam IJsselbrug komt in veel plaatsen voor. Tot iemand op het idee kwam de brug na de renovatie een naam te geven. De naam Alexander Ver Huellbrug kwam van Henk IJbema.

Bij onderzoek naar het leven van Ver Huell kwam naar voren dat hij bij zijn overlijden, in 1897, een bedrag van 77.000 gulden had nagelaten aan Doesburg om er een brug van te bouwen. Echter, Doesburg was toen armlastig en het bedrag was niet voldoende. Overleg met andere partijen bleek onoverkoombare problemen op te leveren, zodat het geld in kas bleef van de gemeente en waarschijnlijk aan andere zaken werd besteed. In 1950 werd eindelijk begonnen met de boogbrug en op 26 januari 1952 wordt die feestelijk geopend door Koningin Juliana.
Recentelijk werd grootscheeps onderhoud aan de brug gedaan en is de overspanning een aantal weken afgesloten geweest. De omleidingen kostten veel tijd. Net zo veel tijd als in de tijd dat de schipbrug er lag, want als er schepen door moesten, kon er ook geen verkeer over. De inwoners van nu hebben even ervaren hoe het toen moet zijn geweest. Met de heropening ontstond het idee de brug een naam te geven. Het werd die van de man die in 1897 al geld schonk voor deze brug: Alexander Ver Huell. Burgemeester Loes van der Meijs en loco-burgemeester Tjebbe Vugts van de gemeente Rheden onthulden samen de nieuwe naam van de brug. – foto: Hanny ten Dolle

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.