Home / Velp / Velpse bundelt moeders brieven tot persoonlijke biografie

Velpse bundelt moeders brieven tot persoonlijke biografie

VELP – Tijdens het opruimen van de woning van haar moeder vindt Susanne Haag brieven en dagboeken die haar ouders tussen 1931 en 1946 schreven vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. De documenten schetsen een innige liefde, maar ook het leven in de Nederlandse kolonie. Susanne Haag bundelde de verhalen en publiceerde de collectie onder de titel Ontmoeting op de Sibajak.

Dirk Haag arriveert in 1931 als jonge advocaat in Medan, Nederlands-Indië. Riet Huender is geboren op Java en woont sinds 1929 in Medan, waar zij les geeft aan de HBS. De twee ontmoeten elkaar in juli 1032 tijdens de beklimming van de vulkaan Sibajak, worden verliefd en trouwen een maand later. Tot mei 1940 schrijven zij wekelijks naar Dirks familie in Nederland, waarin zij hun leven beschrijven.
Het gelukkige leven van Dirk en Riet wordt wreed verstoord door de oorlog. Dirk wordt in mei 1942 als krijgsgevangene te werk gesteld aan de beruchte Birma-spoorlijn. Hij overlijdt zes maanden later. Het echtpaar heeft inmiddels twee kinderen en Riet brengt in augustus dat jaar een tweeling ter wereld. Met vier kleine kinderen brengt zij drie jaar door in een kamp.
Na de oorlog hervat Riet de correspondentie met Nederland en beschrijft wat zij heeft meegemaakt in de oorlogsjaren en hoe haar leven verder gaat. In 1946 repatriëren Riet en haar gezin naar Nederland en vinden ze onderdak bij Dirks broer, huisarts in Velp.

Ontmoeting op de Sibajak is een persoonlijk verhaal over de liefde, het leven en overleven in Nederlands-Indië. Riet omschrijft zelf hoe zij hoorde van het overlijden van Dirk en hoe zij de periode in het kamp beleefde. Dat maakt dit verhaal geen droog, feitelijk verslag maar een persoonlijke beleving van een vrouw en haar vier kinderen.
Ontmoeting op de Sibajak is uitgegeven door Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp. Het is verkrijgbaar onder ISBN 978-90-817851-7-4 en kost 22,50 euro.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.