Home / Klarenbeek / Dennenlust afgebrand

Dennenlust afgebrand

KLARENBEEK – Er staan dranghekken en daarlangs zijn fel gele linten gespannen, waarbij gewaarschuwd wordt voor asbest. Op het hoek van de Broekstraat en Hoofdweg in Klarenbeek biedt het uitgebrande hotel Dennenlust een sombere aanblik. Eens stond hier een riant hotel-restaurant, dat grote bekendheid genoot in de verre regio. De familie Pohlmann bouwde hier een drukke zaak op. Nu rest slechts een zwart geblakerd gebouw, dat volgens de bewoners snel uit het dorpsbeeld van Klarenbeek dient te verdwijnen.

Anton Pohlman kocht in 1942 op deze plek een woning van de familie Slagter. Hij vestigde er een bakkerij en café. Drie generaties Pohlmann hebben het bedrijf gerund: Anton, Gerard en Gerard jr. Het bedrijf groeide en groeide. Menigeen kent nog de automatiek, die een verzamelplek werd voor de Klarenbeekse jeugd. Het bedrijf werd vervolgens een hotel-restaurant. Er werden dansavonden gehouden en bedrijven vierden hier hun feesten. Verschillende ondernemersbeurzen zijn er gehouden. Pohlmann wist opmerkelijke activiteiten te ontplooien. Helaas zat het hem niet mee. Verschillende tegenslagen en mogelijk niet zo best zakelijk beleid maakten het in 1994 noodzakelijk om het bedrijf te verkopen.

Graag wilde men Dennenlust in Klarenbeekse handen houden en daarom sloegen vier ondernemers de handen ineen en kochten Dennenlust, zoals het hotel-restaurant inmiddels weer was gaan heten. Wim Dijkhof, Jo Draaijer, Ge Pijnappel van Restaurant Pijnappel en Gerard Pijnappel kochten de zaak. Ge Pijnappel beheerde nadien beide zaken aan de Hoofdweg. Eind 1996 lieten Jo Draaijer en Wim Dijkhof zich uitkopen en daarna was het bedrijf volledig in handen van de familie Pijnappel.
Twee zaken bleek toch voor Pijnappel niet haalbaar te zijn. De bezetting van de beide zaken was niet voldoende. Pijnappel besloot daarom Dennenlust te verkopen aan Pluryn. Deze stichting wilde het pand bestemmen voor huisvesting van verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Vanwege een andere bestemming van het pand moest er vanuit de gemeente wel het één en ander worden gewijzigd en dit duurde allemaal erg lang.
De leegstand duurde jaren en het pand verloederde. Een deel, de zaal, werd afgebroken. Op het terrein kwam een woning. De aanblik vanaf de Broekstraat was minder fraai. Doordat er ruiten werden ingegooid, werden de ramen dichtgetimmerd. Pluryn wilde weer af van het pand en zette het al enkele jaren geleden te koop.
In het afgelopen weekend, in de nacht van zondag op maandag, ging door nog onbekende oorzaak de fik in het pand. Vermoed wordt dat het pand is aangestoken. De brandweer uit Klarenbeek en omgeving was snel ter plaatse, maar liet Dennenlust verder uitbranden. Wel wisten de brandweerlieden overslaan naar de naaste buren te voorkomen.
De brand heeft wellicht de afbraak, waar de Klarenbekers op hoopten, nu wel in een versnelling gebracht. De aanwezige asbest biedt nog veel extra zorgen en kosten.
 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.