Home / Doesburg / Nieuw sportpark Sc. Doesburg

Nieuw sportpark Sc. Doesburg

DOESBURG – Er is lang aan gewerkt en nog langer over nagedacht, maar zaterdag kon burgemeester Loes van der Meijs eindelijk het nieuwe sportcomplex van Sportclub Doesburg openen. Het plein voor het clubgebouw is vernoemd naar oud-burgemeester Kees Luesink. Het naambord werd onthuld door zijn vrouw, José Luesink. Ze gaf aan erg dankbaar en trots te zijn op de vernoeming van haar man. Het bankje bij het bord doopte zij meteen maar het José Luesinkbankje, want: “Hier kom ik vaker zitten, dit voelt zo goed!”

De opening werd verricht in aanwezigheid van genodigden, maar zaterdag mocht iedereen komen kijken. Vele belangstellenden wilden wel eens zien wat de Sportclub voor moois heeft gebouwd aan de Oranjesingel en de complimenten waren niet van de lucht. Het nieuwe sportpark heeft prachtige velden, maar vooral een mooie kantine en kleedkamers. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 500 vierkante meters over twee verdiepingen. De kantine is boven en heeft een prachtig balkon, van waar je het hele veld kunt overzien.

Hans Nijland is al 62 jaar lid van de vereniging en naast wat hij zelf in die tijd heeft meegemaakt, heeft hij onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de club. Hij weet te vertellen dat Sportclub Doesburg weliswaar in 1914 is opgericht, maar dat er daarvoor al jaren werd gevoetbald in en om de stad. Nijland: “In 1905 werd er al melding gemaakt van de huur van velden in Beinum en de Ooi. Destijds werd gewoon in het weiland gespeeld en moesten de koeien worden verjaagd voor de wedstrijd.”

De eerste accommodatie bestond uit twee houten keten die als kleedkamers dienden. In 1969 werd het oude complex gebouwd. “Veel werk is toen verricht door Joop Hartjes. Hij was uitvoerder in de bouw en heeft die taak ook voor Sportclub Doesburg op zich genomen”, weet Nijland nog. Bijzonder is dat er aan het bouwtraject toen geen aannemer te pas is gekomen. Alles werd gedaan door vrijwilligers, waarbij ook Ben Ott een groot aandeel heeft geleverd aan de coördinatie. Een deel van de bouw is bekostigd door de uitgifte van aandelen, die de leden in de stad verkochten. In 1973 is de bestuurskamer aan het gebouw toegevoegd.

Dit keer kwam er weinig vrijwilligerswerk kijken bij de nieuwbouw. “We hadden graag dingen zelf gedaan of onze sponsoren gevraagd het werk voor een mooie prijs te doen, maar al het werk is in één bestek vergund”, zegt Nijland. Zelf heeft hij, als gepensioneerd eigenaar van een schildersbedrijf, het schilderwerk voor zijn rekening genomen. Henk Egbertzen en Peter Tankink zijn daarnaast druk met de afwerking van het pand en het ontmantelen van de locatie op de Ooi.
Dat is er in de bouw weinig zelf gedaan kon worden, zegt niet dat de leden van Sportclub Doesburg niet erg druk zijn geweest met het nieuwe complex. Nijland: “De sponsorcommissie heeft veel werk verricht om genoeg geld binnen te kunnen halen voor de bouw, volgens mij bijna 50.000 euro. Grandioos werk.”
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.