Home / Klarenbeek / Wens van Klarenbekers gaat in vervulling

Wens van Klarenbekers gaat in vervulling

KLARENBEEK – Het heeft lang geduurd, maar eindelijk gaat een lang gekoesterde wens van de Klarenbekers in vervulling. Op zaterdag 10 september krijgt het dorp een aula. Burgmeester Jos Penninx opent 10.00 uur de aula en Het Boshuis officieel openen. Op die dag is het ook een landelijke Monumentendag, zodat iedereen die op pad gaat dit gebouw met aula kan bezichtigen.

Bij de ingebruikneming van de oecumenische begraafplaats De Heidehof groeide meteen de wens om hieraan ook een aula te verbinden. Dit vergt nogal veel geld. De beheersstichting van de begraafplaats was druk doende met acties om de financiële middelen bij elkaar te sprokkelen. Toen er sprake was van de aankoop van de rooms-katholieke kerk voor een ontmoetingscentrum, kwam ook de mogelijkheid om hierin de aula te vestigen. Voorzitter Frans Ganzevles van Het Boshuis heeft alles op alles gezet om beide partijen aan tafel te krijgen over dit onderwerp. En dat is gelukt. Ganzevles: “We hebben hier alle mogelijkheden om een aula in te richten. Met het bestuur van de begraafplaats kwamen we tot overstemming. De reeds verzamelde gelden konden mede gebruikt worden om in de kerk de aula in te richten. Het is nu klaar. Er is een aparte opbaarruimte en daarbij een familiekamer. De familie krijgt een sleutel van deze ruimte en kan op elk gewenst moment de overledene bezoeken. We hebben met vrijwilligers veel werk moeten verzetten om een aparte ingang te maken. Vanaf de weg is nu achterom een nieuwe weg gekomen zodat het voor uitvaartverzorgers beter bereikbaar is”.
Penningmeester Bart Brouwer heeft zich ook met hart en ziel ingezet voor de aula. Brouwer: “We hadden tot nu toe in Klarenbeek hier geen mogelijkheden voor. Soms werd voor de condoleancebijeenkomst gebruik gemaakt van een restaurant of andere ruimte, maar meestal moest uitgeweken worden naar Twello of Apeldoorn. Graag wil je dit toch in je eigen dorp houden. Met de aankoop van de kerk hebben we meteen deze mogelijkheid bekeken. Maar dit had nog wel haken en ogen. Er moesten nogal wat aanpassingen komen. Maar met hulp van vele vakmensen die Klarenbeek rijk is dit toch allemaal rond gekomen.”
Tegelijkertijd met de opening van de aula wordt ook het Boshuis geopend. Burgemeester Pennix gaat om 10.00 uur een officiele handeling uitvoeren Iedereen is vanaf 09.30 uur welkom in het gebouw, dat nog wel oogt als een kerk, maar nu een ontmoetingscentrum is geworden. In de afgelopen maanden zijn bergen werk verzet. Dankzij de financiële steun van de Klarenbekers en schenkingen van diverse fondsen kon de kerk aangepast worden. Er vinden nu al vele activiteiten plaats: concerten, uitvoeringen en presentaties. Maar ook is er elke maand een Woord- en gebedsviering, die bezocht wordt door ongeveer honderd personen.
Op 30 september is er een grote verkoop van de banken. Er komt op die dag een veiling van de kerkbanken, maar ook van andere spullen uit de kerk die niet meer gebruikt worden.
 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.