Home / Hummelo / Volksfeesten Hummelo

Volksfeesten Hummelo

HUMMELO – Van 11 tot en met 14 september worden de jaarlijkse terugkerende Volksfeesten gevierd. Dit oorspronkelijke Oogstfeest, dat vandaag de dag in de volksmond bekend staat als de Hummelse Kermis, staat zoals bekend bol van de traditionele, folklorische gebeurtenissen.

Traditiegetrouw wordt het volksfeest zondag 11 september begonnen met een puzzeltocht per fiets door de gezellige dorpskern en het mooie buitengebied van Hummelo. Deelname is mogelijk voor groepjes van twee tot zes personen. De tocht is dusdanig opgezet dat het hele gezin er met plezier aan kan deelnemen. De start van de puzzeltocht is bij café-zaal FF naar Steef om 13.00 uur. Inschrijven is mogelijk vanaf 12.45 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro per meefietsend persoon. Kinderen van de basisschool mogen gratis meefietsen. De tocht gaat deels over onverharde wegen.
Zodra de laatste deelnemers zijn binnengekomen, zal er door de jury koortsachtig worden gewerkt om de uitslag zo snel mogelijk boven water te krijgen. De jury streeft ernaar om ongeveer om 17.00 uur de juiste route bekend te maken. Aansluitend hieraan vindt de prijsuitreiking plaats. Na afloop van de prijsuitreiking zal DJ Dré tot in de kleine uurtjes zorgen voor een feestelijke invulling van de eerste kermisdag.

Op maandag 12 september wordt om 19.30 uur de vogel onder begeleiding van muziekvereniging De Eendracht naar het nieuwe kermisterrein gebracht. Het vertrek is vanaf basisschool De Woordhof en de route is Keppelseweg – Dorpsstraat – van Heeckerenweg – kermisterrein achter de Gouden Karper. Na afloop van deze ceremoniële plechtigheid zal de optocht onder begeleiding van De Eendracht naar café-zaal FF naar Steef voeren. De zojuist weggebrachte vogel zal goed worden nat gemaakt met een lekker stukje opzwepende muziek. De kermis vieren gebeurt dus niet alleen op de dinsdag en woensdag, maar ook op maandag gaat het dak er met de Hummelse Kermis al af.

Op dinsdag 13 september verzamelen de deelnemers van de optocht om 12.30 uur zich op de Dorpsstraat (grote wagens, ter hoogte van de Gouden Karper) en Keppelseweg (overige deelnemers). Na aanmelding en inschrijving voor de kerk vindt de keuring door de jury plaats. De Kindercommissie deelt stembiljetten uit voor de publieksprijs. De optocht bestaat uit versierde wagens, fietsen, karretjes en lopende groepen of individuele deelnemers. Deze zijn verdeeld in de categorieën grote wagens, groepen, eenlingen en duo’s. De deelname is gratis en staat open voor kinderen en volwassenen.
Om 13.15 uur vertrekt de optocht, voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht. De optocht volgt de route: Dorpsstraat, Beatrixlaan, Groeneweg, Keppelseweg, De Brouwerij, JD Pennekampweg, Dorpsstraat, Van Heeckerenweg. Om de optocht een goede doorgang te kunnen verlenen, verzoekt de organisatie iedereen om zijn/haar auto te parkeren aan de linkerzijde van de weg, gezien vanuit de richting waar de optocht vandaan komt.

Om 14.15 uur starten de Volksspelen op de feest- en speelweide. Daar vinden leuke spelen plaats voor peuters vanaf 2,5 jaar, leerlingen van groep één tot en met vijf en voor leerlingen van de groepen zes tot en met acht (zeskamp). Ook aan de volwassenen is gedacht. Aanmelden kan op het veld zelf voor een schietwedstrijd voor jong en oud, een dogcart wedstrijd voor de dames. De spelen van de volwassenen vinden direct na de activiteiten voor de kinderen plaats. Na afloop van de spelen vindt de prijsuitreiking van de spelen èn de optocht plaats op het veld. Na de prijsuitreiking zal er rond 16.30 uur onder begeleiding van muziekvereniging De Eendracht worden teruggekeerd naar het dorp.

Woensdag 14 september worden om 08.00 uur op het plein van de basisschool aan kinderen van vier tot twaalf jaar ballonnen uitgereikt. De ballonnen van deze kinderen zijn voorzien van naamkaartjes. Voor jongere kinderen zijn extra ballonnen beschikbaar.
Om 08.15 uur stellen de ruiters en schutters zich op bij Ff naar Steef. Om 08.30 uur is er dan een rondgang door het dorp vanaf de kerk.
Ruiters, schutters, bielemannen en kinderen vertrekken, voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht, naar het Rentmeestershuis. Bij het Rentmeestershuis zal het vaandel worden geslagen voor de familie Van Rechteren, waarna de kinderen de ballonnen zullen oplaten. Hierna volgt de verdere optocht door het dorp van waarbij op diverse plaatsen het vaandel zal worden geslagen.
Om 09.30 uur is er een activiteit voor peuters en kinderen van groep één tot en met vier. Zij kunnen in De Ruimte genieten van een speciale kindervoorstelling. De kinderen kunnen tegen 10.30 uur weer worden opgehaald.
Om 09.45 uur is er een opdrachtentocht door het dorp voor de kinderen van groep vijf tot en met acht.
Om 12.00 uur beginnen de volksspelen in de kermisweide met onder andere ringrijden te paard, ringrijden per voertuig en vogelknuppelen voor de dames. De spelen zijn om 14.30 uur afgelopen.
Om 14.45 uur begint de optocht naar het Tuinhuis. Hier worden de prijzen van zowel het ringrijden te paard als van het vogelschieten uitgereikt door A.R.E.L. Graaf van Rechteren Limpurg.
Tot besluit van de feestelijkheden wordt op het bordes van café-zaal ‘FF naar Steef’ nog het vaandel geslagen voor het koningspaar van de Schutters, waarna het officiële gedeelte van het woensdagprogramma is afgelopen. Direct na het officiële gedeelte is er in de zaal bij FF naar Steef voor de kinderen nog de gelegenheid om samen met de Bielemannen de Zevensprong te dansen.

www.volksfeesthummelo.nl
 

Lees ook

Hummelo brengt ode aan Van Gorkum

HUMMELO – De eerste zondag van juni vond Hummelo Open plaats; een fietscrosswedstrijd gehouden door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.