Home / Dieren / Kom eens kennis maken met de kegelsport

Kom eens kennis maken met de kegelsport

DIEREN – Het is een combinatie van sport, gezelligheid en techniek. Kegelen is een concentratiesport. Je gooit met een bal op een baan, die maar iets breder is als de bal zelf. Doel zijn de negen kegels aan het einde van die baan. Omgegooide kegels worden geteld. Dat kun je op een hele fanatieke en gedreven manier doen, maar ook als een ontspannende bezigheid. Zaterdag 3 september houdt de Kegelsport Dieren open huis in het Kegelhuis Dieren, aan de Veerstraat 6.

"Kegelen is voor de één in eerste instantie een sociaal gebeuren en voor de ander pure sport. En alles daar tussen natuurlijk", vertelt Wim Gerritsen. Hij is betrokken bij de organisatie van de open dag Kennismaken met Kegelen, die zaterdag 3 september wordt gehouden. Voor hem zelf is kegelen vooral ook een sociaal gebeuren. "Kegelclubs zijn doorgaans clubjes van vijftien tot twintig leden. Kan ook niet anders, want je wilt natuurlijk wel veel kunnen gooien tijdens een kegelmiddag of -avond. Mensen van de club kennen elkaar daardoor goed en het contact is warm. Maar als er gegooid wordt, doet iedereen toch zo fanatiek mogelijk z’n best een hoge score te halen."

De kegelsport speelt zich in Dieren af in het Kegelhuis Dieren aan de Veerstraat 6, in het oude dorp. Een mooie locatie die niet bij iedereen bekend is. ”Onze sport groeit daardoor meestal door kennissen van leden”, legt Gerritsen uit. Om meer bekendheid te geven aan een groter publiek wordt de open dag gehouden. Iedereen die belangstelling heeft, kan tussen 11.00 en 16.00 uur binnen lopen om een kijkje te nemen en natuurlijk om zelf eens een bal te gooien. "Bijna iedereen kan al redelijk snel wat kegels omgooien, maar om constant een hoge score te gooien, moet je toch oefenen, wat ervaring en een beetje aanleg hebben". Je kunt het wat dat betreft vergelijken met darten. Iedereen kan met een pijltje het bord raken, maar iedere keer de roos raken is toch andere koek.

Om 11.30 en 14.00 uur beginnen zaterdag 3 september speciale clinics, waarin door ervaren kegelaars uitleg wordt gegeven en zij laten zien wat het spel inhoudt. Maar zoals gezegd: iedereen is op ieder tijdstip tussen 11.00 en 16.00 uur welkom.
Naast het promoten van de sport op zich, is de dag vooral bedoeld om meer mensen zelf te laten kegelen en te laten ervaren hoe leuk deze sport is. Kegelen kan zowel op recreatief niveau als in competitieverband. “Kegelen is voor iedereen” vertelt Gerritsen, “of je nou jong of oud, man of vrouw bent, iedereen kan een bal gooien”. Het comité dat de kegelsport promoot is ervan overtuigd dat iedereen plezier zal beleven aan deze sport. “Deze mooie sport verdient het om door veel mensen beoefend te worden” besluit Gerritsen.

www.kegelsportdieren.nl of e-mail: kegelsport.dieren@gmail.com
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.