Home / Spankeren / De mensen achter de Wilspa

De mensen achter de Wilspa

SPANKEREN – Inmiddels is het bekend recept van een druk bezochte rommelmarkt overdag en een gezellig feest in de avond. De Spankerense Wilspa is elk jaar een mooie afsluiting van de zomer. Ook dit jaar hebben de tien vrijwilligers van Supportersvereniging Wilhelmina zich weer ingezet voor een geslaagde dag.

Johan van Apeldoorn is voorzitter van de Supportersvereniging en trekt de kar. Hij doet het werk uiteraard niet alleen. “We zijn in totaal met tien leden, één van hen ontbreekt op de foto, waarvan vier bestuursleden. Op de dag zelf hebben we nog wat extra vrijwilligers die helpen achter de bar. Dat zijn dan meestal partners of kinderen van de leden van de Supportersvereniging.”
De Wilspa begon ooit als een spelletjesdag. Langzaamaan kwamen er wat kraampjes bij en inmiddels ligt de nadruk op de markt en het feest ’s avonds. De markt is in de loop der jaren flink gegroeid en heeft een goede naam in de wijde omgeving. Bewoners van het dorp verkopen hun eigen oude spulletjes en handelaren zijn schaars. Ook het feest ’s avonds kan al jaren op honderden bezoekers rekenen. Van Apeldoorn: “We kiezen bewust voor een goede, professionele band. Het kost wat, maar de muziek maakt het feest. Tegen een uur of twaalf zie je jong en oud dansen, deinen en springen.”

Doel van de Wilspa is niet alleen een gezellige dag, maar in den beginne om geld op te halen voor muziekvereniging Wilhelmina. “We houden elk jaar geld over, vooral uit de baromzet in de avond. Met dat geld steunen we Wilhelmina.” De muziekvereniging levert een verlanglijstje in en naar gelang het budget wordt bekeken wat er mogelijk is. “We steunen tastbare zaken, zoals bladmuziek, tenues of nieuwe instrumenten. Bij het concert afgelopen winter konden we nog een nieuwe trom overhandigen. De jeugd heeft overigens een klein streepje voor, die steunen we graag.”
Als het budget het toe laat, doet de Supportersvereniging ook wat andere zaken voor het dorp. “Wilhelmina staat wat ons betreft voor het dorpsgevoel. Dus incidenteel hebben we ook wel eens wat bijgedragen aan het opknappen van de muziektent of aan de kerk.”

Het is een flinke klus, elk jaar weer, om markt, feest en bezoekers in goede banen te leiden, maar het loont absoluut de moeite. De Wilspa is zonder uitzondering gezellig en levert het nodige op voor het dorp. De editie afgelopen zaterdag trok weer duizenden bezoekers, hoewel het na de middag wat rustiger werd toen de temperatuur opliep. De Supportersvereniging begint alweer met de voorbereidingen voor volgend jaar, bezoekers moeten gewoon weer een jaar wachten tot weer een mooie dag.

Lees ook

Samen denken over kanaalzone

SPANKEREN – Paul Keulen, stagiair van GWW Ingenieurs in Dieren, doet onderzoek naar participatie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.