Home / Dieren / Zestigste Airborne Wandeltocht

Zestigste Airborne Wandeltocht

DIEREN – Ton Verweij (1947) uit Dieren wandelde op zesjarige leeftijd voor het eerst de Airborne wandeltocht. Dit was één van de eerste wandeltochten die hij liep, toen samen met zijn vader. Vanaf Bennekom stapte hij op de fiets naar Oosterbeek om mee te doen aan de wandeltocht. Dit jaar, op 3 september, wandelt hij voor de 60e maal mee met de Airborne wandeltocht.

Deze wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem (september 1944) en vindt ieder jaar in Oosterbeek plaats. “Ik heb me zeer verdiept in de Slag om Arnhem en vindt het erg interessant. Mijn vader heeft die luchtlanding ook bewust meegemaakt. Hij kon de landing vanuit het raam zien”, vertelt Verweij.
In de jaren vijftig waren er veel wandelverenigingen die de Airborne wandeltocht liepen, keurig in een groep en in uniform. “Ook toen ik op dertienjarige leeftijd naar Rheden verhuisde, liep ik jaarlijks de tocht. In 1968, toen ik in militaire dienst zat, heb ik voor de eerste keer verstek moeten laten gaan. Begin jaren ’70 ging ik met de trein vanuit Rheden naar Arnhem en ging dan lopend naar Oosterbeek. Dan liep ik de 25 kilometer met de wandeltocht en dan liep ik weer terug naar Arnhem om vervolgens met de trein weer naar Rheden te gaan”.
In 1979 liep Verweij zijn eerste Nijmeegse Vierdaagse. Later in de jaren ’80 liep hij jaarlijkse de Airborne wandeltocht met zijn vrouw en kinderen. In 2006 liep Verweij de Oosterbeekse wandeltocht voor de 50e maal en werd toen gehuldigd door de burgemeester van Renkum. Als lid van de WSV Brummen loopt hij ieder weekend met een groepje een wandeltocht. Ook in het buitenland heeft hij mooie wandeltochten meegemaakt. “Maar het allermooiste is nu dat ik als opa met mijn kleinzoon de Airborne wandeltocht mag lopen”.
Ze lopen zaterdag samen de tien kilometer. Verweij wordt ook dit jaar weer gehuldigd door de burgemeester van Renkum. Zijn zestigste medaille komt in een mooi schilderij te hangen waar al zijn behaalde medailles mooi in samen hangen.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.