Home / Eerbeek / Eerbeekse karter Robert de Haan naar WK

Eerbeekse karter Robert de Haan naar WK

BERGHEM / EERBEEK – Hij is pas tien jaar en mag nu al naar het WK Rotax Max in Italië. Karter Robert de Haan snelde tijdens de zesde ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max naar de vierde plaats in het dagklassement in de micromax-klasse en dat bleek voldoende voor het felbegeerde ticket.

“Dit is echt heel cool”, zei een blije Robert na afloop van de races op het Brabantse kartcircuit. “Ik ben heel benieuwd wat ons in oktober te wachten staat in Italië. Het is een heel groot evenement met veel sterke Spanjaarden en Italianen die elke week naar de kartschool gaan. Zij zullen dus wel een stuk beter zijn. Maar ik ga alles geven om zo goed mogelijk te scoren!”

Dat Robert erin geslaagd is een ticket te bemachtigen terwijl hij er niet meer echt op durfde te hopen, maakte de zesde ronde van het NK voor hem extra bijzonder. “Het kostte me wel al mijn energie om nog een ticket te pakken”, zei Robert. “Maar ik heb gelukkig heel goed gereden, al had het voor mijn gevoel nog iets beter gekund, want het was niet eens mijn beste weekend.” Toch gaven zijn resultaten in de races alleszins reden om trots te zijn. Robert snelde naar de vijfde, vierde en zesde plaats respectievelijk en toonde zich daarmee een constante factor voorin. Mede dankzij zijn podiumplaatsen in Kerpen en Spa-Francorchamps verzekerde hij zich zo van het felbegeerde startbewijs voor het WK, dat van 15 tot en met 22 oktober wordt verreden op de baan in Sarno.

Wie had kunnen denken dat Robert het op zo’n jonge leeftijd al zo ver zou schoppen toen hij een paar jaar geleden in Lelystad begon met karten op de kartschool van Indy Dontje. “Ik was een keer met papa mee naar het circuit van Zandvoort, die daar vroeger ook racete, en daar hadden ze een klein kartbaantje uitgezet. Ik wilde toen ook rijden”, vertelde Robert hoe hij met het karten in aanraking is gekomen. “Toen ben ik lessen gaan nemen bij Kartcentrum Lelystad. Dat ging meteen al heel goed en mijn vader heeft toen een kartje voor me gekocht. Indy en zijn vader Arthur Dontje hebben me heel veel geleerd. Vorig jaar gaf Indy me zomaar nog een heel mooie helm. Hij is de leukste en gezelligste trainer die ik ooit heb gehad.”

Vorig jaar won Robert het Parolin Rocky-kampioenschap en dit jaar stapte hij dus over naar de micromax-klasse in het NK van Chrono. Ook daarin laat hij zich niet onbetuigd, gezien zijn fraaie resultaten, zoals in Berghem. “Nu hoop ik dat ik in de laatste twee rondes van het NK nog een keer de dagoverwinning kan pakken”, toont Robert zich onverminderd ambitieus. Door wat pech tijdens de ronde in Eindhoven kan hij niet meer kampioen worden. Dat is jammer, maar met een dagoverwinning is hij al heel blij. “Dan heb ik het hoogste in een race in ieder geval al een keer gehaald.”

Net als de andere leden van Team Nederland krijgt Robert een speciaal voor het WK gemaakt pak met daarop groot Team The Netherlands. Samen met Kris Haanen gaat hij de Nederlandse eer hooghouden in de micromax-klasse, die dit jaar voor het eerst op het programma staat van de Grand Finals. “Dat Kris en ik de eerste Nederlanders zijn die meedoen in de micromax is wel heel speciaal. Ik kijk er nu al naar uit!”

Een trotse Robert de Haan met zijn ticket voor het WK Rotax Max in Italië – foto: Bas Kaligis
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.