Vrijwilligers Humanitas helpen bij orde brengen in administratie

REGIO – De vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie in de gemeente Rheden, bieden mensen structuur en overzicht in hun uitgaven en inkomsten. Harm Super is één van deze vrijwilligers, hij wordt bijgestaan door Astrid de Koning, coördinator van het project Thuisadministratie bij Humanitas. Humanitas is voor hun werk naarstig op zoek naar extra vrijwilligers in de gemeenten Rheden.

Harm Super neemt als vrijwilliger graag de tijd om mensen te coachen hoe zij hun (financiële) administratie het best kunnen organiseren. Harm: “Het is absoluut niet zo dat wij als vrijwilligers hun administratie op orde gaan maken. Ook doen wij geen geldzaken, we kijken wel mee en bespreken samen hoe iets betaald kan worden. We helpen hen op weg in de hoop dat zij de juiste overwegingen maken.” Harm is vanuit zijn werk in aanraking gekomen met mensen met financiële problemen. Het viel hem op dat mensen vaak in de problemen komen door onwetendheid en zijn angstig voor regelingen.
Astrid valt hem bij: “De vrijwilligers coachen en helpen bij het ontwarren. Samen maken ze een overzicht wat erin komt en wat eruit gaat en of er van alle regelingen gebruik wordt gemaakt. Op grond daarvan maken zij samen keuzes. De deelnemer behoudt altijd zelf de regie.
Financiele of administratieve zaken zijn niet ieders hobby. En door omstandigheden kun je het overzicht kwijtraken. Bijvoorbeeld als je partner overlijdt of als je gaat scheiden of je baan kwijtraakt. Dan kan het gebeuren dat er rekeningen zijn die je allang had moeten betalen. Blijf niet te lang rondtobben, maar laat je helpen. Humanitas Thuisadministratie is er speciaal voor.”

Het aantal aanvragen stijgt, waardoor soms mensen lang moeten wachten. Humanitas is daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die deze mensen op coachende wijze willen bijstaan. De vrijwilliger komt één keer per week of per twee weken langs en biedt een luisterend oor hoe de afgelopen periode hen is vergaan, vervolgens worden afspraken gemaakt voor de periode tot het volgend bezoek.
Vrijwilligers die belangstelling hebben om anderen te helpen volgen eerst een E-learningtraining van drie tot vier dagdelen en wonen drie avonden bij om te leren hoe je coachend omgaat met deelnemers. Tijdens bijeenkomsten voor alle Thuisadministratie-vrijwilligers delen zij kennis, wisselen informatie uit en geven elkaar feedback.

Voor belangstelling en/of meer inlichtingen: Astrid de Koning, mailadres: a.dekoning@humanitas.nl of tel.nr.: 06 – 351 17 699 of Gea Bouwers: g.bouwers@humanitas.nl / 06 239 33 004.

Foto:
Astrid de Koning, coördinator Humanitas Thuisadministratie in gesprek met één van de vrijwilligers, Harm Super

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.