Home / Loenen / Gouden Loenermarkruiters laten moeilijke tijden achter zich

Gouden Loenermarkruiters laten moeilijke tijden achter zich

LOENEN – Zaterdag 20 augustus gaat de ruitervereniging De Loenermarkruiters uit Loenen hun gouden bestaan vieren. Maar het scheelde zo’n twintig jaar geleden niet veel, of de club was ter ziele geweest. De vereniging zat toen geheel in het slob, zowel wat betreft leden, leiding als financieel.

Mede dankzij mensen als Ilse Roodink, die zich er toen hard voor hebben gemaakt om de vereniging weer nieuw leven in te blazen, is de Loenermarkruiters nu een florerende club met een flink aantal leden die leuke resultaten behalen.

De club werd in 1966 opgericht door Cornelis Hofman. Zijn dochter Dinie reed pony en hij vond het leuk voor haar om in clubverband te gaan rijden. Hij vond nog meer ouders bereid en samen hebben ze toen de ponyclub De Loenermarkruitertjes opgericht. Samen met Bernard Roodink heeft Hofman hier veel werk voor verzet. Eerst op een terrein aan de Bergakkerweg, later aan de Horstweg, waar een weide kon worden gehuurd. Hier bouwde Hofman en Roodink met steun van vele anderen het eerste clubhuis.
Het ging prima met de club. Veel leden. Helaas moesten vaak de kinderen (meestal meisjes) afhaken als ze achttien jaar werden. Het bestuur besloot toen er een ruitervereniging van te maken, dus voor pony’s én voor paarden. En dit is altijd zo gebleven. De naam werd aangepast naar De Loenermarkruiters.

De club heeft in die halve eeuw veel ups en downs gekend. Wisseling van bestuur, instructeurs en vrijwilligers. In de jaren negentig ging het bar slecht met de club. Ilse Roodink, toevallig kleindochter van de oprichter, werd lid van de Loenense vereniging. Als twaalfjarige kwam zij bij de club. Zij zag het een paar jaar aan en constateerde een voortgaande afbraak van de club. Zij besloot de kat de bel aan te binden en leven in de brouwerij te brengen. Ze was achttien jaar toen ze in het bestuur kwam en drie jaar later werd ze voorzitter. Roodink kwam heel veel tegen op haar pad, maar het lukte haar met toestroom van enkele nieuwe bestuursleden er weer de vaart in te krijgen. Een kwakkelende club werd weer een vereniging met een prima sfeer en de resultaten werden ook beduidend beter.
“Het was een erg moeilijke tijd”, weet Roodink nog, “er moest van alles geregeld worden. Ook de financiën. We hebben er alles aan gedaan om de club weer gezond te krijgen. Het ledental nam weer toe. We zitten nu al enige jaren op zo’n 40 rijdende leden en 30 niet rijdende leden. We hebben sponsors, donateurs en ontwikkelen activiteiten om gelden bijeen te krijgen, zoals ponyritjes op schaapscheerdersfeest en Loense Moandag. Ook onze jaarlijks concours Hippique in de Loenermark levert geld op. Bovendien mogen we het terrein voor een schappelijke prijs huren van Chris van Oorspronk. De contributie kunnen we niet te hoog maken, wat de paardensport is al een dure hobby en het moet wel betaalbaar blijven. Ik ben nu al vijftien jaar voorzitter geweest en ga een stapje terug doen. Gelukkig heb ik een goede opvolger gevonden die binnenkort de voorzittershamer van mij gaat overnemen", aldus Ilse Roodink.

Roodink is nog steeds helemaal verknocht aan de ruitersport. Vroeger kwam ze van Ellecom naar Loenen om te rijden, maar nu woont ze zelf in dit dorp, maar heeft geen eigen paard. Zoals wel meer leden heeft ze een zorgpaard. Ze rijdt het paard van Ben Kruitbosch. Dagelijks gaat ze er heen om te voeren en andere werkzaamheden. Maar ze heeft ook een drukke baan als wetenschappelijk onderzoeker in Oss en een gezin met twee dochters. Wedstrijd rijden doet ze niet meer, maar zit nog wel vaak op de rug van het paard. Over het paard zegt ze: ”Geen dier die je stemming zo goed aanvoelt als een paard. Een paard is een spiegel van de gemoedsrust van de ruiter die op zijn rug zit. Feilloos voelt zij dit aan. Dat heb ik al een paar keer meegemaakt. In de beginjaren reed ik op een haflinger van Arend Jan Hammink, ook hier had ik een erg goede band mee.”

Op 20 augustus is het feest. De voorzitter hoopt dat er ’s middags tussen 15.00 en 17.30 uur veel mensen komen kijken. Op het terrein aan de Horstweg is een modeshow, ‘mini’ viertal rijden, pas-de-deux en andere demonstraties. Wie wil kan ook meedoen met mennen. Voor sommigen een leuke kans om dit eens te proberen. Voor de kleintjes staan er lieve pony’s klaar voor een ritje. Voor de leden en oud-leden is er in het clubhuis een avondprogramma een gezellige reünie.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.