Home / Rheden / Kunst en cultuur voor iedereen

Kunst en cultuur voor iedereen

RHEDEN – Vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur voor iedereen verrijkend, versterkend en verbindend is, startte de Rhedense kunst- en cultuurinstelling RIQQ vorige week woensdag met het eerste kunstproject voor ouderen: kijken en creëren in de natuur.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan kunst en cultuur. Voor ouderen bleek het helaas toch vaak moeilijk om toegang en aansluiting te vinden bij kunst- en cultuurprojecten. Bijvoorbeeld omdat die cursussen te lang duren of omdat er praktische bezwaren zijn”, vertelt Jet Smeets van RIQQ. Om dit te doorbreken, werd anderhalf jaar geleden een denktank opgericht met daarin een aantal ouderen en mensen uit het werkveld. Het resultaat is een serie van acht projecten voor ouderen. “Deze projecten zijn een stimulans voor ouderen om oude talenten te laten herleven of nieuwe te ontdekken. Vergeet deze doelgroep niet”, aldus Smeets. Na Kijken en creëren volgt meer, zoals een cursus dans, literatuur, beeldende kunst, theater en graffiti. Omdat de doelgroep ouderen heel divers is, verschillen de projecten in duur en opzet. Soms wordt één op één gewerkt, soms in groepsverband. Voor de kunstprojecten zal RiQQ zoveel mogelijk samenwerken met kunstenaars, scholen, verzorgingshuizen en andere partners uit de omgeving. Voor het project Kijken en creëren in de natuur wordt onder andere samengewerkt met verzorgingshuis Intermezzo.

Woensdag startte Kijken en creëren in de natuur vanuit het bezoekerscentrum in Rheden. De opkomst was hoog. “We zijn al gelijk met twee groepen van zes ouderen gestart. Dat hadden we niet verwacht, maar dat laat wel zien dat er zeker animo voor is”, aldus Smeets.
Harmien Rijnsbende vertelde over de geschiedenis van het landgoed Heuven. Ze wist kleine details te vertellen over het landgoed, het landhuis en de bewoners. Haar man Hans schreef het boek Het Landgoed Heuven.
Daarna nam Martha Goosen (75), oud docent bosbouw, de groep mee de natuur in. “Ik heb jarenlang les gegeven op Larenstein. En nu is het nog steeds een grote hobby van me. Buiten zijn en kijken naar de natuur. Ik vind het ook leuk om te vertellen, mensen te inspireren en na te laten denken over wat er achter zit. Wat zien jullie? En stel altijd de vraag Waarom? Zo ontwikkel je heel snel”, vertelt Goossen. Meteen op het eerste pad buiten bij het bezoekerscentrum stopte Goossen om te vertellen over de haagbeuk naast het pad. Na een korte wandeling door de natuur stopte hier de eerste dag van het kunstproject. De volgende drie bijeenkomsten gaan de deelnemers aan de slag met schilderen, tekenen of fotograferen. Daarbij baseren zij zich op wat zij hebben gezien. – Foto Lotte Bienias.

 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.