Home / Bronckhorst / Bronckhorst gaat handhaven op vervallen panden

Bronckhorst gaat handhaven op vervallen panden

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst heeft het afgelopen halfjaar vervallen panden in de gemeente geïnventariseerd. Op 18 locaties staan panden die deels zijn ingestort, tekenen van ernstig achterstallig onderhoud vertonen, zijn dichtgespijkerd en/of op andere wijze in verval zijn geraakt. De gemeente wil eigenaren bewegen die situaties aan te pakken.

Het gaat om hoofd- en/of bijgebouwen in zowel het buitengebied als de kernen. B en W gaan akkoord met de ‘Aanpak vervallen panden’, waarin de prioritering en het stappenplan voor de aanpak staan. Ook stellen B en W de gemeenteraad voor om de excessenregeling van de gemeentelijke welstandsnota aan te passen. Hiermee krijgt de welstandnota een inhoudelijk grondslag om handhavend te kunnen optreden in situaties waarin sprake is van verval. Tot nu toe was handhaving mogelijk op bouwkundige overtredingen en in geval van bouwkundige onveiligheid.
Met de aanpassingen van de excessenregeling kan ook op het uiterlijk van een gebouw worden gehandhaafd. Het ontwerp van deze regeling lag tot eind maart 2016 ter inzage. De gemeente ontving geen reacties. De raad besluit hierover in de vergadering van 29 september 2016.

In de aanpak staat de wijze waarop de situaties worden aangepakt en in welke volgorde. Het uitgangspunt is overleg en de bereidheid van de eigenaar om de situatie vrijwillig op te lossen. Blijkt het overleg vruchteloos of is er geen bereidheid, dan gaat de gemeente over tot handhaving. Handhaving is erop gericht om de geconstateerde overtredingen ongedaan te maken en het pand weer in een aanvaardbare staat terug te brengen. Dit kan een langdurig proces zijn, waarvan het resultaat pas na geruime tijd zichtbaar wordt.

De eigenaren van de vervallen panden ontvangen binnenkort een brief met daarin een uitnodiging voor een gesprek over de situatie.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.