Home / Brummen / Zwemmersjeuk in Gat van Cortenoever in Brummen

Zwemmersjeuk in Gat van Cortenoever in Brummen

BRUMMEN – De Provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Gat van Cortenoever in Brummen voor mogelijke zwemmersjeuk. Dat wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Deze larven zijn van een parasiet die via de uitwerpselen van watervogels in het water terechtkomt.

Bij een eerste contact kan zwemmersjeuk zich uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar onschuldig.

De aanwezigheid van deze parasiet is een normaal natuurlijk verschijnsel. Met de reguliere zwemwateronderzoeken kunnen de parasieten niet aangetoond worden. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet, omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op: www.zwemwater.nl
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.