Home / Doesburg / Landschappen en ruïnes in Raadskelder

Landschappen en ruïnes in Raadskelder

DOESBURG – De derde expositie van Stichting de Raadskelder wordt ingevuld met werken van Ben Haggeman en Esmee van Amerongen, beiden uit Arnhem. Ook dit keer is er weer een combi-expositie, waarbij een gevestigde en een jonge kunstenaar hun verschillende, maar elkaar versterkende kunstuitingen kunnen laten zien. Het centrale thema is dit keer bouwkunst, in de vorm van geschilderde tekeningen en glassculpturen van Haggeman en keramisch werk van Van Amerongen. De expositie is te zien van 24 juli tot en met 21 augustus.

Het werk van Ben Haggeman toont vaak ruïneachtige bouwwerken, waarbij met name de gotische architectuur aan lijkt te spreken. Zelf bouwt en vervormt Haggeman zijn voorbeelden tot eigen voorstellingen. Naast bouwwerken is hij ook geïnteresseerd in religieus-mythische, mythologische en fabelachtige ontwerpen. Deze werken zijn op een kleiner formaat gemaakt en vaak een eigen interpretatie van het gekozen verhaal met als leidraad de zeven hoofdzonden. Ben Haggeman speelt met licht. Zijn spattechniek doet onvermoed licht opgloeien en brengt kleur in de bouwwerken. Zijn techniek laat zich het beste omschrijven als ‘geschilderde tekeningen’ en bestaan uit het laag op laag aanbrengen van verschillende tekeningen van inkt en acryl. Ook het in stroken snijden en weer anders samenbrengen doet een soort reliëf ontstaan. Eenzelfde techniek past hij toe in zijn zeer bijzondere glaswerken.

De jonge kunstenares Esmee van Amerongen studeerde in 2015 af aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem. Tijdens haar opleiding ontwikkelde zij zich als beeldend kunstenaar en docente.
De expositie in de Raadskelder te Doesburg is haar eerste. Landkaarten zijn haar uitgangspunt geweest voor het beeldende werk. Zij appelleren aan vrijheid, aan reizen, die nog gemaakt moeten worden, aan de grootsheid van de wereld en het mysterie rondom culturen. Zo wordt de beeldende taal van een landkaart iets fascinerends. Haar werk bestaat uit keramische sokkels waarop met engobes kleur wordt aangebracht. Verschillende elementen zijn erin verwerkt, zoals het blauw van water, groen van bossen en geel van akkerlanden. De losse fragmenten kunnen van samenstelling veranderen, waardoor het landschap nooit hetzelfde is. Motor achter haar werk is de drang tot ontsnappen en afkeer van een vol gebouwde wereld. De houten vleugels boven het werk symboliseren de vrijheid van het reizen, terwijl het vogelperspectief rust en helderheid brengt.

De expositie in de Raadskelder te Doesburg wordt geopend van 24 juli tussen 15.00 en 17.00 uur en is daarna tot en met 21 augustus te zien op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De Raadskelder is te vinden aan de Philippus Gastelaarsstraat 2, onder het stadhuis van Doesburg.

 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.