zaterdag 27 november 2021 | WEEK 47 |
HomeDoesburgLandschappen en ruïnes in Raadskelder

Landschappen en ruïnes in Raadskelder

DOESBURG – De derde expositie van Stichting de Raadskelder wordt ingevuld met werken van Ben Haggeman en Esmee van Amerongen, beiden uit Arnhem. Ook dit keer is er weer een combi-expositie, waarbij een gevestigde en een jonge kunstenaar hun verschillende, maar elkaar versterkende kunstuitingen kunnen laten zien. Het centrale thema is dit keer bouwkunst, in de vorm van geschilderde tekeningen en glassculpturen van Haggeman en keramisch werk van Van Amerongen. De expositie is te zien van 24 juli tot en met 21 augustus.

Het werk van Ben Haggeman toont vaak ruïneachtige bouwwerken, waarbij met name de gotische architectuur aan lijkt te spreken. Zelf bouwt en vervormt Haggeman zijn voorbeelden tot eigen voorstellingen. Naast bouwwerken is hij ook geïnteresseerd in religieus-mythische, mythologische en fabelachtige ontwerpen. Deze werken zijn op een kleiner formaat gemaakt en vaak een eigen interpretatie van het gekozen verhaal met als leidraad de zeven hoofdzonden. Ben Haggeman speelt met licht. Zijn spattechniek doet onvermoed licht opgloeien en brengt kleur in de bouwwerken. Zijn techniek laat zich het beste omschrijven als ‘geschilderde tekeningen’ en bestaan uit het laag op laag aanbrengen van verschillende tekeningen van inkt en acryl. Ook het in stroken snijden en weer anders samenbrengen doet een soort reliëf ontstaan. Eenzelfde techniek past hij toe in zijn zeer bijzondere glaswerken.

De jonge kunstenares Esmee van Amerongen studeerde in 2015 af aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem. Tijdens haar opleiding ontwikkelde zij zich als beeldend kunstenaar en docente.
De expositie in de Raadskelder te Doesburg is haar eerste. Landkaarten zijn haar uitgangspunt geweest voor het beeldende werk. Zij appelleren aan vrijheid, aan reizen, die nog gemaakt moeten worden, aan de grootsheid van de wereld en het mysterie rondom culturen. Zo wordt de beeldende taal van een landkaart iets fascinerends. Haar werk bestaat uit keramische sokkels waarop met engobes kleur wordt aangebracht. Verschillende elementen zijn erin verwerkt, zoals het blauw van water, groen van bossen en geel van akkerlanden. De losse fragmenten kunnen van samenstelling veranderen, waardoor het landschap nooit hetzelfde is. Motor achter haar werk is de drang tot ontsnappen en afkeer van een vol gebouwde wereld. De houten vleugels boven het werk symboliseren de vrijheid van het reizen, terwijl het vogelperspectief rust en helderheid brengt.

De expositie in de Raadskelder te Doesburg wordt geopend van 24 juli tussen 15.00 en 17.00 uur en is daarna tot en met 21 augustus te zien op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De Raadskelder is te vinden aan de Philippus Gastelaarsstraat 2, onder het stadhuis van Doesburg.

 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0215002_Meditatie.jpg

Mindfulnessdag in Hall

HALL - Mindfulnesstrainer Jantine Peters houdt op zondag 28 november van 10.00 tot 16.00 uur een mindfulness oefendag in de cursusruimte van natuurboerderij de Mhene aan de Lendeweg 4a in Hall. In een kleine groep van maximaal 8 personen doen de deelnemers diverse oefeningen waarmee zij hun aandacht en opmerkzaamheid

0214684_architecture-ge286de4531920.jpg

Tachtig nieuwe woningen in Elzenbos Brummen

BRUMMEN - Er worden 80 nieuwe duurzame woningen gebouwd in het plangebied Elzenbos in Brummen. Hiermee zet de gemeente Brummen een belangrijke stap om wat te doen aan de woningnood. In dit plangebied komen 54 betaalbare woningen en 24 woningen in de vrije sector. De verwachting is dat de eerste

0215329_Foi_Foi.jpg

Foi,foi: Opa in de zörgen

Derk was de trotse opa van un kleinkind. Hee was d’r bar gek mee. Umdat de dochter körtbie wonen ging hee oaverdag nog wel is bie zien dochter an um met zien kleinkind te speulen. Hee was toch zo gek met zien kleinzoon. Kleine Robbie vond dit wel mooi. Hee

0215028_Seniorenwandeling_-_foto_Ton_Rothengatter_edt.jpg

Seniorenwandeling Huis te Eerbeek

EERBEEK - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen begeleiden woensdag 1 december een niet al te lange, informatieve wandeling. Deze is geschikt voor senioren die geen lange wandeling, maar wel graag een ommetje willen maken. De route is ongeveer 4 kilometer lang en voert over redelijk begaanbare paden van

0214988_Paletmes.jpg

Tentoonstelling Fragments of Desire

BRUMMEN - In de voormalige tentoonstellingsruimte in de oude broodfabriek te Brummen is eind november werk te zien van 14 gerenommeerde kunstenaars. Er zijn onder andere schilderijen, tekeningen, edities, collages, textiele objecten, porselein, foto's en drukwerk te zien en te koop. De expositie is geopend op vrijdag 26 november van

Raadsleden Apeldoorn en Voorst bezoeken Klarenbeek

KLARENBEEK - Onlangs bezochten raadsleden van de gemeente Apeldoorn en Voorst Klarenbeek. Het raadsbezoek vond plaats in Het Boshuis. Burgemeester Renske Helmer-Englebert ontving haar ambtsgenoot Ton Heerts van Apeldoorn.