Home / Dieren / Imam Dieren omstreden door uitspraken

Imam Dieren omstreden door uitspraken

DIEREN – Imam Halil Çelik uit Dieren poste vorige week een omstreden uitspraak op zijn Facebook. Hij schreef dat hij bereid is te doden voor zijn geloof. De imam is verbonden aan de Selimiye Moskee in Dieren.

Het bestuur van de moskee reageerde op de ophef die na deze uitspraak was ontstaan: “helaas zijn wij deze week als bestuur geconfronteerd met de uitspraken van de imam Halil Çelik. Het is extra vervelend te meer omdat hij met deze, op persoonlijke titel gedane, uitspraken onze moskee en de Turkse gemeenschap in diskrediet heeft gebracht. Wij distantiëren ons ten zeerste hiervan. Binnen onze moskee vragen we niet naar standpunten, ideeën, sympathieën, politieke voorkeuren. Dat is ook haast ondoenlijk, gezien het gegeven dat de bezoekers van onze moskee zeer gemêleerd zijn. Dergelijke incidenten hebben dan ook tot op heden niet plaatsgevonden”.

De moskee wil voorop stellen dat zij tegen iedere vorm van geweld zijn. Het betreft een incident dat uit een privégesprek tussen twee individuen heeft plaatsgevonden op social media. Het bestuur betreurt het dat de moskee, die in deze gemeente als zeer open, toegankelijk (ongeacht geloof) en positief wordt ervaren, helaas negatief in de media is geplaatst.

De imam betreurt de ophef dat is ontstaan door zijn privéberichten op social media. Volgens hem is het gesprek is uit de context getrokken door het weergeven van enkel een deel van het gesprek. Hij heeft zich op dat moment laten gaan door zijn emoties. De imam herinnert de gemeenschap regelmatig dat de islam tegen elke vorm van geweld is. Zo citeert hij uit de koran: “..Wie één mens doodt heeft de hele mensheid gedood en wie één mens een leven geeft heeft de hele mensheid leven gegeven.” (Hoofdstuk 5 vers 32).

Imam Halil Çelik vertrok vrijwel direct na de ophef naar Turkije. Dat vertrok stond al langer gepland en heeft niets met de ophef te maken. De imam was twee jaar verbonden aan de Dierense moskee.

 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.