Home / Laag-Soeren / Vierdaagsebloem komt uit Soeren

Vierdaagsebloem komt uit Soeren

LAAG-SOEREN – Speciaal voor de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse was de organisatie op zoek naar een Vierdaagsebloem. Dat die speciale bloem een gladiool moest worden, was natuurlijk duidelijk. Gladiolenteler Theo Theunissen kon wel iets met die vraag van de organisatie en ging met Hermien Challa, veredelaar van gladiolen in Laag-Soeren, op haar land op zoek naar de perfecte gladiool.

“Samen met Theo liep ik ook over het veld. Ieder jaar veredel ik wel twintig tot dertig duizend gladiolen. Maar daar houd ik er maar twee of drie van over die echt een ras worden”, vertelt Challa. “Wit vonden we niet geschikt omdat dat vaak bij processies wordt gebruikt. Roze dan! Nee dat kon ook niet. Je kon die stoere militairen toch niet met een roze bloem laten lopen!”. Al snel kwamen Challa en haar teler uit bij de oranje, rode gladiool. “Deze heeft de perfecte lengte, ongeveer 40 centimeter, en is daarom een stuk lichter en dus makkelijker te dragen voor de wandelaars”.
De oranje, rode gladiool werd ten overstaan van Vierdaagsevoorzitter Johan Willemstein ten doop gehouden door Theo Theunissen en Hermien Challa onder de naam The Walk of the World. En hiermee werd de gladiool die in 1983 met de naam Vierdaagse gedoopt werd, vervangen.
Het veredelingsproces van de The Walk of the World begon in 2003 toen Challa net voor zichzelf was begonnen op haar land in Laag-Soeren. “Ik ben altijd op zoek naar de perfecte ‘ouders’ voor een nieuwe genencombinatie. Ik probeer altijd alles beter te maken en te overtreffen. Voor de Walk of the World heb ik gebruik gemaakt van de vroegheid van de bloei. Deze komt van de Hunting Song. Deze heb ik gekruist met een gladiool die een mooie opbouw heeft. Dat is gelukt. Een gladiool is nooit helemaal perfect, maar dit is wel de beste tot noch toe”.
Challa heeft het kwekersrecht van de nieuwe gladiool in de vorm van een exclusieve licentie overgedragen aan teler Theo Theunissen. Uit de grond van Challa zijn in de herfst van vorig jaar de knollen geoogst die nu op het bedrijf van Theunissen vermeerderd worden. De nieuwe gladiool is inmiddels door de Nomenclatuur commissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Bloembollencultuur officieel geregistreerd onder de naam The Walk of the World.
Vrijdag, de laatste dag van de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, werden er weer velen gladiolen uitgedeeld. Ook Koning Willem-Alexander kreeg een mooie bos. “Toen ik voor de KRO werd geïnterviewd vertelde ik dat er een gladiool naar Prins Claus is vernoemd. Hij heeft in verleden ook de Vierdaagse gelopen. Die gladiool is een heel ander type, minder stijf dan die van mij. Ik vind hem erg mooi. Ik hoop dat de Koning ook een bosje aan zijn moeder zal overhandigen”, weet Challa te zeggen. Zelf was Challa ook aanwezig in Nijmegen om een mooie bos uit te delen aan een goede bekende.

Foto: Hermien Challa in haar gladiolenveld achter haar huis in Laag-Soeren. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Mooie opbrengst voor Semmy

LAAG-SOEREN – Loopgroep Jutberg uit Laag-Soeren hield op zaterdag 5 mei de jaarlijkse duathlon. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.