Home / Zevenaar / Zevenaar gaat meer vergunninghouders huisvesten

Zevenaar gaat meer vergunninghouders huisvesten

ZEVENAAR – De gemeente Zevenaar krijgt vanaf 2017 weer een taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen het Rijk en de gemeente. Daarmee krijgt Zevenaar weer eenzelfde opgave als alle andere Nederlandse gemeenten

 

Omdat de taakstelling langere tijd niet aan Zevenaar is opgelegd, wordt dit stapsgewijs opgebouwd. Vanaf 2017 volgt in het eerste halfjaar een halve taakstelling en in het tweede halfjaar een reguliere taakstelling. De taakstelling voor gemeenten in 2017 is uiterlijk 1 oktober bekend. De taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders in een vergelijkbare gemeente ligt op dit moment op 44 vergunninghouders per halfjaar. In 2016 huisvest de gemeente Zevenaar 16 vergunninghouders op vrijwillige basis.

Het Rijk is in het voorjaar het gesprek met de gemeente Zevenaar aangegaan over het huisvesten van vergunninghouders in de gemeente. De gemeente heeft sinds 1994 geen taakstelling opgelegd gekregen voor het huisvesten van vergunninghouders. Dit komt omdat Zevenaar met de aanwezigheid van het aanmeldcentrum van de IND sinds 1994 een belangrijke bijdrage levert in het opvangvraagstuk van asielzoekers.

In de gesprekken met het Rijk is overeengekomen dat ook de gemeente Zevenaar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt voor de zware opgaven waar de overheid voor staat. Enerzijds is dat voor de opgave voor de opvang van asielzoekers die Nederland binnenkomen. Anderzijds om zoals alle gemeenten in Nederland vergunninghouders te huisvesten, wanneer hun asielverzoek is ingewilligd.

Voor de opvang van asielzoekers heeft de gemeente al meerdere gesprekken gevoerd met de kleine vreemdelingenketen (COA, IND en DT&V) over het mogelijk huisvesten van een Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie (GVL). De mogelijke komst van een GVL in Zevenaar staat los van de taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders.

Er staat momenteel een hoge druk op de huisvesting van vergunninghouders, omdat er een groot aantal vergunninghouders in de opvang zit. In de huidige wet- en regelgeving wordt voor het huisvesten van vergunninghouders van iedere gemeente in Nederland een bijdrage naar rato van de bevolkingsomvang verwacht via een zogeheten taakstelling. Vanwege de hoge asielinstroom in 2015 kiest de gemeente er vrijwillig voor om ook dit jaar al 16 vergunninghouders te huisvesten.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.