Home / Velp / Velp klaar voor 35e Velleper Donderdagen

Velp klaar voor 35e Velleper Donderdagen

VELP – Op donderdag 21 juli beginnen voor de vijfendertigste keer de Velleper Donderdagen. Vier donderdagen is er een grote braderie in het centrum van Velp, die bezocht kan worden tussen 11.00 en 21.00 uur. De diversiteit aan koopwaar op zowel de tweehonderd kramen als in de winkels is bijzonder groot. Door de thema’s ontstaat er gezellige sfeer die typisch bij de Velleper Donderdagen hoort. Het motto luidt dan ook: vier maal veelzijdig Velp!

In samenwerking met Star Promotions worden op 21 en 28 juli en op 4 en 11 augustus ’s morgens vroeg zo’n tweehonderd kramen opgebouwd. Handelaren komen graag naar Velp omdat zij in de loop der jaren een eigen klantenkring hebben opgebouwd. Het aanbod is dan ook erg groot en divers. Van oorsprong waren de Velleper Donderdagen een presentatie van winkeliers, die met hun spullen naar buiten kwamen. Later werd daar de ambulante handel aan toegevoegd en in de markt uitgegroeid tot wat het nu is. En nog steeds is er aanbod op de markt vanuit de eigen winkels. Uiteraard zijn de Centrum Velp-winkels ook de hele dag open. Op verzoek van de winkeliers wordt dit jaar de braderie zelfs nog een klein stukje uitgebreid met het gedeelte Emmastraat tussen de Past. Koenestraat en het spoor.

De thema’s van iedere Velleper Donderdag maken van de braderie telkens iets extra’s. Jaarlijks wordt er gekozen voor vier verschillende onderwerpen, waardoor er wel voor iedereen wat te beleven en te bekijken valt.
Het komt niet zo vaak voor dat de een van de Velleper Donderdagen buiten de vakantieperiode valt. Op de eerste dag, 21 juli, zijn in de regio de vakanties nog niet ingegaan. Misschien juist wel daarom is, zo vlak voor de vakantie, dat thema gekozen. Zo kunnen kinderen op een mini-strandje zoeken naar schelpen, is er een waterglijbaan in de vorm van een grote sjoelbak en meeleeftheater op de Overtuin. Er kan zelfs jeu-de-boules worden gespeeld. In de namiddag kunnen kinderen hun favoriete en gepimpte vakantiekleding showen. Opgeven is wel nodig.
De tweede donderdag, 28 juli, krijgt een typisch Hollandse sfeer. De organisatie haalt zo’n zestien oude ambachten naar Velp. Verdeeld over het braderiegebied kan er tin worden gegoten, tollen worden gedraaid, naar de kaasmaker en de rieten stoelen vlechter worden gekeken. Eigenlijk te veel om op te noemen. Om in de Hollandse sfeer te blijven kan een ieder zijn of haar hart ophalen met oudhollandse spelen. Ook daar zijn er vijftien van in het centrum te vinden. Het geheel wordt afgerond met de klanken van een draaiorgel.
Op de eerste donderdag van augustus zijn er oldtimers te bewonderen. Het bestuur van het BIZ Centrum Velp is blij met de medewerking van de organisatie die een week later op Middachten een grootse, meerdaagse Citroën-manifestatie houdt. Zij brengen een aantal prachtexemplaren naar de Overtuin. De kans is groot dat de bezoeker ook de antieke, Velpse brandweerwagen kan bekijken en de allereerste trolleybus, die ooit door Velp reed, kan zien bij de halte Emmastraat.
Feestelijk worden de Velleper Donderdag afgesloten op 11 augustus. Het gaat daarbij om muziek en circus. Her en der in het centrum vinden optredens plaats. In de Parkstraat wordt een groot podium opgebouwd voor presentaties, shows en acts. Ook zijn er muziekoptredens op het podium in de Oranjestraat, zoals iedere week. Tot slot is er een boekenmarkt op de Overtuin. Hiervoor kunnen handelaren zich nog opgeven bij boekhandel Jansen & De Feijter.
Tegenover de kerk in de Emmastraat is er iedere donderdag een kinderplein. Samenwerking met Christant Events maakt het mogelijk dat er voor de kinderen van alles en nog wat te beleven valt. Zij brengen ook het meeleeftheater en de presenteren de show waarbij kinderen hun vakantiekleding kunnen laten zien. Hoe mooier uitgedost, hoe groter de kans op een prijs. Er staan niet alleen springkussens in de Emmastraat, maar ook elders.

Oproep
De organisatie van de Velleper Donderdagen kan, door het grote aanbod van acties, attracties, spelen en shows nog mensen gebruiken die willen en kunnen meewerken. Bel of mail naar Jan Huurman, tel. 06-24166241 of regie@bizcentrumvelp.nl.
Voor oldtimers is er best nog wel plek op de braderie. Bezitters van zo’n prachtige wagen kunnen deze aan een breed publiek laten zien. Ook daarvoor kan gebeld of geschreven worden.
Kinderen, die hun mooiste vakantiekleding op de catwalk willen showen, moeten dat vooral doen. De leukste, origineelste outfit is een leuke prijs beschikbaar. Voor aanmelding moet ook even gebeld of geschreven worden.
Op de laatste dag is er op het hoofdpodium in de Parkstraat aan het begin van de avond een open podium. Iedereen die een optreden daar wel ziet zitten, mag zich opgeven. Opgave hiervoor kan eveneens bij Jan Huurman.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.