Home / Velp / Beweegtuin voor ouderen bij het Lorentzhuis

Beweegtuin voor ouderen bij het Lorentzhuis

VELP – Bewoners van het Lorentzhuis en bewoners uit de buurt kunnen vanaf dinsdag 19 juli gebruik maken van een beweegtuin, speciaal voor ouderen. De beweegtuin is een soort trimbaan voor ouderen: een route met twaalf oefeningen die iedereen zelf kan doen. Het bijzondere aan deze tuin is dat het zo ontworpen is dat ook ouderen met dementie verleid worden om te blijven lopen, rekken en strekken. De beweegtuin is ook toegankelijk voor ouderen uit de buurt.

Muriël de Hoop is bewegingsagoog voor ParaGo/Innoforte, waar het Lorentzhuis deel van uitmaakt. Zij legt uit waarom de beweegtuin een mooie aanvulling is voor het verzorgingshuis. “Voor min of meer gezonde ouderen is regelmatig een rondje door de beweegtuin een prettige training. Zij weten hoe goed beweging is en lekker buiten oefenen, in een mooi aangelegde tuin stimuleert. De oefeningen bevorderen hun conditie, soepelheid, kracht, coördinatievermogen en balans. Ze kunnen alles in hun eigen tempo doen en na afloop, met een tevreden gevoel, een kopje koffie op het terras drinken. Maar bij mensen die dementeren, zijn de hersenen zo beschadigd dat zij niet meer begrijpen hoe belangrijk bewegen voor hun gezondheid is. Bewegen moet dan een logische handeling zijn. De was ophangen, deden ze vroeger ook dus als ze een waslijn zien, dan weten ze wat de bedoeling is. Anderen zijn nodig om het samen te gaan doen: familieleden, vrijwilligers of medewerkers. Dan snijdt het mes aan twee kanten: familieleden vinden het fijn om wat te kunnen doen met hun naaste, want veel gespreksstof is er vaak niet meer.”

Ook tuinieren mag in de Beweegtuin. Er zijn speciale bakken op hoogte gemaakt. Op verschillende plekken staan bordjes die uitleggen welke planten en bomen er staan. Dankzij een gift van de stichting Vrienden van het Lorentzhuis is er een tuinhuisje geplaatst, waar gereedschap voorhanden is. Cliënten van De Serre, dagbesteding voor relatief jonge, vitale mensen met dementie, hebben, met ondersteuning van een vrijwilliger, zelf verschillende materialen gemaakt: van het naambord op het tuinhuisje tot de bordjes met uitleg. Ook hebben zij elementen in de route gemaakt: de kijkdozen op de trap, de waterbaan en de bak met vrolijke magneten.

 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.