Home / De Steeg / Milieueffectrapport Havikerwaard-Zuid nu volledig

Milieueffectrapport Havikerwaard-Zuid nu volledig

DE STEEG – De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor de gebiedsontwikkeling Havikerwaard-Zuid opnieuw beoordeeld. Zij vindt dat het aangepaste rapport de milieueffecten goed beschrijft. Het gaat om de grootschalige ontzandingsplannen op grondgebied van Middachten in de Havikerwaard. Na de ontzanding wordt het gebied een recreatie- en natuurbelevingsomgeving.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. De bevoegd gezagen – in dit geval de provincie Gelderland en de gemeente Rheden – besluiten over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Zandexploitatie Maatschappij De Havikerwaard wil het gebied Havikerwaard-Zuid, in de uiterwaarden van de IJssel bij De Steeg, ontwikkelen. Het plan bestaat vooral uit zandwinning en realisatie van natuur- en landschapsontwikkeling. De provincie Gelderland besluit binnenkort over de ontgrondingsvergunning, de gemeente Rheden over het bestemmingsplan. Voorafgaand hieraan zijn de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapport. Eerder miste de Commissie nog informatie, het rapport is daarom aangepast. De provincie en de gemeente hebben de Commissie gevraagd het aangepaste milieu-effectrapport te toetsen.

De Commissie vindt dat het aangepaste rapport duidelijk maakt dat negatieve effecten van de ontgronding op de bestaande natuur kunnen worden voorkomen. Het rapport laat ook zien dat er goede mogelijkheden zijn om natuur- en landschapswaarden te vergroten, bijvoorbeeld door aanplant van bos en inrichten van ondiepe oeverzones. Hiermee is volgens de toetsingscommissie voldoende informatie voor de besluitvorming over de ontgrondingsvergunning en het bestemmingsplan beschikbaar.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.