Home / Beekbergen / Ambachten leven voort

Ambachten leven voort

BEEKBERGEN – De Veluwse Avondmarkten zijn weer begonnen. Rondom de monumentale kerk in hartje Beekbergen, bruist het acht donderdagavonden van de activiteiten. De eerste twee zijn achter de rug en kenden weer een prima verloop.

De eerste donderdagavond was het nog relatief rustig, maar dat was op de tweede avond al weer anders. In de zomermaanden trekken de vakantiegangers – en dat zijn er in en rond Beekbergen vele duizenden – massaal naar het dorp om er over de markt te slenteren. Daar zijn koopjes te scoren, lekkere dingen te eten en kan worden genoten van live muziek en dans. Daar tussendoor zijn de beoefenaren van oude ambachten in de weer. Al lang verloren gegane beroepen worden door liefhebbers levend gehouden óf nog beroepsmatig uitgevoerd. Zo wordt in een rokende houtoven brood gebakken, maakt een stoelenmatter nieuwe zittingen, toont de imker het maken van een traditionele bijenkorf (foto), zit een boer z’n zeis te haren, wordt de was gedaan met wringer en wasbord of wordt uit een tak een midwinterhoorn gesneden en geschaaft. En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod van ambachten. Het maakt de Avondmarkten in Beekbergen bijzonder. Ook al omdat iedereen is getooid in de Veluwse dracht. Een oude en beproefd opzet, maar er zit beslist nog geen sleet op het Beekberger concept. – foto: Wencel Maresch 

Lees ook

Minister op bezoek

BEEKBERGEN – Minister van Onderwijs Arie Slob bracht vorige week een bezoek aan de tweehonderdjarige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.