Home / Bronckhorst / Bronckhorst start met pilot nieuwe procedure bestemmingsplan

Bronckhorst start met pilot nieuwe procedure bestemmingsplan

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot voor de nieuwe bestemmingsplan-procedure. Uitgangspunt bij de nieuwe manier van werken is dat zaken eenvoudiger, flexibeler en met minder procedures te regelen zijn (deregulering) dan voorheen. De Bronckhorster bestemmingsplan-procedure loopt daarmee vooruit op de nieuwe Omgevingswet.

Bestemmingsplanwijzigingen kunnen sneller afgehandeld worden door onder andere meer regie bij de initiatiefnemers te leggen. Daarnaast kan de gemeente efficiëntie behalen door meerdere plannen die binnenkomen te combineren in één procedure (veegplan) en meer structuur in het vooroverleg aan te brengen. Wethouder Arno Spekschoor: “Initiatiefnemers zijn nu zelf verantwoordelijk voor het proces. Als gemeente houden we de hoofdlijnen in het oog, maar de invulling laten we bij de mensen zelf. Daarmee zijn ze minder kosten aan de gemeente kwijt, bepalen ze zelf waar ze advies inwinnen en kunnen ze de doorlooptijd verkorten. Mensen hebben het proces dus meer in eigen hand.”

Sinds 2015 zijn er in Bronckhorst slechts twee bestemmingsplannen: één bestemmingsplan voor het stedelijk gebied en één voor het landelijk gebied. In plaats van een afzonderlijke procedure voor ieder individueel plan, worden plannen gebundeld en elk half jaar als één plan voor het stedelijke gebied en één plan voor het landelijk gebied in procedure gebracht en aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarmee kunnen zaken efficiënter afgehandeld worden.

De eerste pilot met drie initiatieven gaat nu van start. Het betreft de omzetting van een bedrijfswoning naar burgerwoning, de omzetting van twee voormalige agrarische bedrijfswoningen naar woonbestemming en bedrijfsbestemming, en de omzetting van het leegstaande schoolgebouw in Halle-Nijman naar recreatieve verblijfsbestemming.

Tot nu toe waren de legeskosten voor een bestemmingsplanherziening in alle gevallen gelijk, ongeacht de grootte en complexiteit van de wijziging. Plannen met grote maatschappelijk impact kosten meer gemeentelijke uren dan kleine plannen. In de nieuwe procedure is een eerlijke toerekening van de uren mogelijk, in de vorm van verschillende legestarieven. Een voorstel hiervoor wordt na afloop van de pilot aan de raad voorgelegd.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.