Home / Brummen / Minder restafval in Brummen door PMD-container

Minder restafval in Brummen door PMD-container

BRUMMEN – De officiële resultaten moeten nog bekend worden gemaakt, maar het lijkt er op dat inwoners van de gemeente Brummen steeds minder restafval aanbieden. Wethouder Luuk Tuiten: “De eerste voorlopige cijfers over afvalinzameling en –scheiding wijzen er op dat de hoeveelheid restafval per inwoner verder afneemt.”

Afgelopen jaar heeft de gemeente Brummen enkele wijzigingen doorgevoerd op het gebied van afvalinzameling. Zo is de container met oranje deksel voor plastic, metaal en drankkartonnen ingevoerd en is de inzamelfrequentie van de grijze containers voor restafval aangepast. Dit lijkt een flinke afname in de hoeveelheid restafval tot gevolg te hebben. De afname is zelfs zo fors, dat volgens Tuiten de 100 kilogram restafval per inwoner dit jaar al in zicht komt.
Voordat de veranderingen werden doorgevoerd, heeft de gemeente Brummen haar inwoners om hun mening gevraagd. Zo is een enquête verstuurd onder de deelnemers aan inwonerspanel Brummen Spreekt. Hierin werden zij gevraagd naar hun mening over een nultarief voor het legen van de GFT-container, huis-aan-huis inzameling van plastics, metalen en drankenkartons (PMD) en de frequentie voor het inzamelen van restafval. Tuiten: “Wij deden dit omdat we graag wijzigingen in de afvalinzameling wilden doorvoeren die gedragen worden door onze inwoners. Dit is belangrijk omdat ons eerste concrete doel is om te komen tot slechts 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2018.”

De uitkomsten van de enquête hebben er mede toe geleid dat het tarief voor het aanbieden van GFT verder is verlaagd, ieder huishouden de mogelijkheid heeft om PMD aan huis op te laten halen en het restafval eenmaal per vier weken wordt opgehaald. “Stuk voor stuk wijzigingen waar een meerderheid van het inwonerspanel voor was. En dat is nu dus ook terug te zien in de voorlopige resultaten”, aldus een tevreden Tuiten. “Er zijn zelfs inwoners die zo weinig restafval hebben dat ze de grijze container ingeleverd hebben en zelf het restafval wegbrengen.”
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.