Home / Rheden / Natuurgids worden bij IVN in Rheden

Natuurgids worden bij IVN in Rheden

RHEDEN – Op 9 januari 2017 start IVN Oost-Veluwezoom een nieuwe opleiding tot natuurgids. De opleiding duurt anderhalf jaar, tot aan zomer 2018 en bestaat uit circa 25 lesavonden op de maandagavond en 25 excursies op de zaterdagmorgen.

Marieke Grijze (rechts op de foto) volgde de opleiding twee jaar geleden en is tegenwoordig natuurgids bij IVN Oost-Veluwezoom. “Het is mooi om tijdens een IVN wandeling de mensen mee te nemen naar een bekend gebied en ze toch te verrassen door ze iets nieuws te laten zien. Dat hoeft niet perse een edelhert te zijn, met de vondst van kleine dingen als bijvoorbeeld een goudkever of bepaalde plant kun je je publiek ook een mooi natuurmoment meegeven.”

Marieke is enthousiast over de natuurgidsenopleiding waar de deelnemers voldoende vaardigheden opdoen om natuuractiviteiten te begeleiden en te organiseren. “Ik wilde graag meer weten over de natuur in mijn eigen omgeving, daarnaast sprak de geschiedenis van ons gebied en de cultuurhistorie me erg aan. Nooit geweten dat het ommetje wat ik regelmatig loop, deels over een oud schapenpad gaat en langs de plek van een verdwenen schaapskooi. Naast alle kennis die we opdeden heb ik vooral beter leren kijken. Waar ik voorheen een berm met bloemetjes zag, zie ik nu een berm met bijvoorbeeld vijf soorten bloeiende planten. Door goed te leren kijken, zie je steeds meer nuances in dingen. Je leert ook waar je moet zoeken. Neem bijvoorbeeld een hagedis, op welk soort plekken verstopt die zich overdag?"

Natuurgidsen vinden het leuk om andere mensen enthousiast te maken voor de natuur en het landschap in hun eigen omgeving. Marieke Grijze: “De opleiding is een serieuze studie, zonder dat het heel zwaar is. Vooral de combinatie tussen theorie en praktijk is heel leuk. Verder hebben we ook veel plezier beleefd en heb ik er vrienden aan over gehouden, met dezelfde belangstelling. Naast wandelingen met volwassenen, begeleid ik ook groepjes schoolkinderen. Die zijn altijd super enthousiast! Verder werk ik mee aan de samenstelling van een jeugdpagina in ons afdelingsblad.”

Gedurende de opleiding verwerven de deelnemers een brede basiskennis van natuur, landschap en cultuurhistorie. Daarnaast leren deelnemers vooral hoe zij hun enthousiasme op diverse manieren kunnen overbrengen op anderen. De opleiding is toegespitst op het werkgebied van IVN Oost-Veluwezoom, dat ligt in de gemeenten Rheden en Rozendaal. De avonden worden gehouden in Rheden. Daarnaast zijn er diverse opdrachten, de belasting is ongeveer vier tot zes uur per week. Het is een opleiding voor en door vrijwilligers. Als de opleiding is afgerond, verwacht het IVN dat de deelnemers als vrijwilliger actief blijven in een of meer werkgroepen van de afdeling. De kosten bedragen 300 euro, inclusief het lidmaatschap voor 2017. De inschrijving voor de opleiding staat open.

Voor informatie en aanmelding: ngo@ivnoostveluwezoom.nl.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.