Home / Brummen / Kindcentrum Sterrenbeek heeft primeur bij natte gymles

Kindcentrum Sterrenbeek heeft primeur bij natte gymles

EERBEEK – KC Sterrenbeek uit Eerbeek had de primeur in de gemeente Brummen om als eerste school deel te nemen aan een nieuwe vorm van schoolzwemmen: de natte gymles. Ruim 70 kinderen deden met groot enthousiasme mee aan de vernieuwde sport en spel onderdelen in het water.

KC Sterrenbeek is voornemens na de zomervakantie de natte gymles in hun onderwijsprogramma op te nemen als een extra derde beweegmoment in de week. Om vast in de stemming te komen, waren de leerlingen van groep 3 t/m 6 uitgenodigd om deel te nemen aan een pilotperiode van 3 weken ‘natte gymles’.
De natte gymles gaat uit van het zwemveilig maken van kinderen, door deel te nemen aan een breed aanbod van sport en spelonderdelen in het water. Kinderen worden opgeleid om goed om te gaan met gevaarlijke situaties in het water. Sleutelwoorden zijn plezier, veiligheid, effectief bewegen en uitdaging. Kijkend vanuit een onderwijsbril zullen de sport en spelvormen aansluiten bij de motorische ontwikkeling van de kinderen, waarbij de onderwijsdoelen met betrekking op het bewegingsonderwijs worden ingezet.

Het schoolzwemmen staat al lange tijd ter discussie in Nederland en ook op de scholen. De afgelopen maanden hebben bijna alle basisscholen uit de gemeente Brummen deelgenomen aan de zwemvaardigheid testen. De resultaten waren teleurstellend, een aantal scholen in de gemeente Brummen zijn voornemens om het schoolzwemmen weer op het onderwijsprogramma terug te brengen. Met een de inzet van natte gymles zullen veel kinderen individuele gezondheidswinst behalen door extra beweging en zelfredzaamheid in het water. Uit onderzoeken is gebleken dat er relatie bestaat tussen bewegen en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen.
Een win-win situatie volgens Jacco Peelen van Rhienderoord Zwem & Sport Plezier. De gang richting het zwembad is met deze pilot al gevonden, de uitdaging na de zomer is om dit kostendekkend te krijgen voor de scholen. Hierbij zal ook een bijdrage verwacht worden van de ouders.
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.