Home / Rheden / Kwart miljoen bijen op Heiderust

Kwart miljoen bijen op Heiderust

RHEDEN – Op Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden wonen sinds kort een kwart miljoen bijen. Donderdag werd de nieuwe bijenstal officieel geopend door wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden.

De bijenstal is tot stand gekomen in samenwerking met de Imkersvereniging Arnhem-Velp e.o. De bijenstal op Heiderust is de vijfde voor de imkervereniging en is ontworpen door de gebroeders Holtjer (Rieks en Hans). Rieks Holtjer: “De bijenstal is vrij laag en open. Een bijenstal komt beter tot zijn recht als hij dicht is, maar dat mocht niet met betrekking tot het bestemmingsplan”. In de bijenstal staan acht kasten. Dat moet ook wel! “want”, zegt Rieks Holtjer. "Als de Koningin op dreef is, legt zij wel 2000 eitjes per dag”.
Voorzitter Arthur Ohm (op de foto rechts): “De stal is in een maand gebouwd van eiken en kastanje hout van op Heiderust gerooide bomen. De dakpannen komen van een gerenoveerd dak uit Velp. Deze stal is de mooiste en meest unieke op een begraafplaats”. De bijenstal wordt opgenomen in de wandelroute van begraafplaats Heiderust.
Wethouder Haverkamp is trots op de nieuwe bijenstal. “De imkers hebben altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad. Ik heb bij uitreikingen van imkersdiploma’s al diverse soorten honing mogen proeven en ik hoop dat ik binnenkort Heiderust honing mag proeven. Dat moet wel lekker zijn”. De wethouder maakte ook nog bekend dat de gemeente 750 euro heeft gereserveerd voor informatieborden die alles over de bij vertellen. Deze borden komen bij de stal te hangen. De bijenstal heeft alleen nog een naam nodig. Wie met een mooi voorstel komt, maakt kans op een imkercursus. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.