Home / Loenen / Gedupeerden verzakkingen Loenens kerkhof boos

Gedupeerden verzakkingen Loenens kerkhof boos

LOENEN – Oud-Loenenaar Frans Schijff uit Apeldoorn maakt zich als nabestaande boos over de reactie van Stichting die het Kerkhof bij de RK Kerk in Loenen beheert. De aanleiding is het verzakken van de grafzerken. Het haalde zelfs de landelijke media. In de kranten en televisie werd volgens Schijff door het bestuur vrij eenvoudig de genoemde hoosbui als boosdoener aangewezen.

Maar in de ruim 70 jaar dat hij leeft, hebben zich ook in het verleden wel vaker van dit soort regenbuien voorgedaan en dat heeft nog nooit tot een schadeomvang van dit probleem geleid. En alles simpelweg af te doen door te wijzen op ‘klimaatsverandering’, toch al een hype in deze tijd, gaat hem te ver. Het klimaat veranderd immers al door de eeuwen heen. Schijf: “Kortom, het is mijn inziens te kort door de bocht en bovendien vind ik het nogal cru gesteld dat de nabestaanden dan ook maar volledig voor de kosten van herstel moeten opdraaien!"
Uit coulance is er ter plaatse een Big-Bag met grint en zand door de kerk beschikbaar gesteld, om zo het leed voor betrokkenen nog enigszins te verzachten. Men kan zich voorstellen dat de kosten van herstel in een aantal gevallen en zeker als er nog maar weinig nabestaanden zijn, behoorlijk kunnen oplopen.

Momenteel is er nog geen waarneembare schade ontstaan aan het graf van zijn overleden ouders. Hopen dat dit zo blijft, maar bij anderen is het pure ellende en kosten. “Is er al expertise verricht om echt na te kunnen gaan en vast te stellen wat de werkelijke oorzaak is en wat is het risico’s op (latere) vervolgschade?”, vraagt Schijff zich af. Ook denkt hij dat in het onderhavige geval een beroep kan worden gedaan voor schadeloosstelling uit een Kerkelijk Fonds, een WA-verzekering of op een Aansprakelijkheidsverzekering.

Schijff: “Een mogelijke oorzaak van de verzakkingen van de graven kan een gevolg zijn van de grondwerkzaamheden en aanleg van de nieuwe bestrating! Uit mijn visuele opname ter plaatse blijkt ook dat veel (voorlopige) schade direct naast of nabij de nieuwe bestrating is waar te nemen. Het laat zich raden dat de ondergrond, door inklink van de aarde direct naast de houten grafkisten, het zand heeft los gemaakt. Het is daardoor gaan verschuiven naar door de tijd ontstane holle ruimten door de vergane grafkisten. De overvloedige regenval doet dan de rest wel."
In een schrijven naar het bestuur vraagt hij dringend om medewerking en begrip.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.