Home / Velp / Asielzoekers maken kennis met de Nederlandse taal

Asielzoekers maken kennis met de Nederlandse taal

VELP – Mensen die in een asielzoekerscentrum wonen en in afwachting zijn van een verblijfsvergunning, kunnen formeel nog niet beginnen met hun inburgeringstraject. Een groot aantal van deze nieuwkomers is echter wel gemotiveerd om alvast de Nederlandse taal te gaan leren. Zij mogen dit vrijwillig doen als er faciliteiten zijn. Met lessen, leermaterialen en een wekelijkse conversatiegroep bieden de Bibliotheek Veluwezoom, Vluchtelingenwerk en het AZC hen deze mogelijkheid.

Al sinds 2013 komt er wekelijks een groep mensen in de Bibliotheek Velp die oefent met de Nederlandse taal onder de noemer ‘Nederlands praten’. Simone van der Moer, vrijwilliger van Vluchtelingenwerk Oost Nederland, startte hier destijds mee vanuit de behoefte van deze mensen om in een veilige omgeving de taal meer te oefenen. Het bleek een succesvol traject. “Deze groep mensen is inmiddels zo ver gevorderd dat zij de taal goed beheersen”, zegt ze.
Om ook nieuwe asielzoekers op weg te helpen is dit aanbod nu uitgebreid. Naast de taallessen die het AZC driemaal per week aanbiedt, worden gemotiveerde nieuwkomers uitgenodigd deel te nemen aan een maandelijkse ‘Welcome’-bijeenkomst en aan een wekelijkse conversatiegroep voor beginners in de bibliotheek.

“Tijdens de ‘Welcome’-bijeenkomsten laten we mensen uit het AZC kennismaken met de bibliotheek en de mogelijkheden die de bibliotheek voor hen heeft om de Nederlandse taal te oefenen”, zegt Alberdine Tesink, lees/mediacoach van de Bibliotheek Veluwezoom. “We maken gebruik van speciale filmpjes, in het Engels en Arabisch, en geven de mensen toegang tot de Toolkit Dutch. Dat is een programma op de computer waarmee mensen zelfstandig Nederlands kunnen oefenen. Daarnaast kunnen deze mensen natuurlijk ook gebruikmaken van internet en de computers in de bibliotheek.”
“Voor de conversatiegroep is veel belangstelling. De eerste keer waren er drie mensen, en de tweede keer al 32”, zegt Simone van der Moer enthousiast. “En het bijzondere is ook dat de groep mensen die ik sinds 2013 begeleid nu op hun beurt gaat helpen met de nieuwe conversatiegroepen.”
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.